- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Creşteri majore pe segmentul produselor contrafăcute şi de contrabandă în România. Stop Contrabanda.ro: De 5 ori mai multe ţigări de contrabandă capturate în zona de sud comparativ cu 2022
- Autorităţile române au capturat peste 90 mil. ţigarete de contrabandă în primele 9 luni ale anului, evaluate la peste 15 mil. EUR pe piaţa neagră.
- Volumul de capturi aproape s-a dublat faţă de aceeaşi perioadă din 2022, conform platformei StopContrabanda.ro.
- Zona de Sud are o pondere de 26% în total capturi de ţigări de contrabandă în 2023, cu peste 24 de milioane de ţigarete de contrabandă capturate, de 5 ori mai multe faţă de aceeaşi perioadă a anului 2022
- Totodată, potrivit datelor autorităţilor, un volum de bunuri contrafăcute în valoare de peste 60 de mil. EUR au fost reţinute în România anul acesta.
- Obiectivul BAT este de a construi un viitor mai bun (A Better Tomorrow™), ceea ce implică susţinerea eforturilor de combatere a activităţilor de trafic ilicit.
Bucureşti, 22 septembrie 2023 – Autorităţile române au capturat peste 90 de milioane de ţigarete de contrabandă în primele 9 luni ale anului 2023, aproape dublul volumului capturilor înregistrate în aceeaşi perioadă a anului trecut. Valoarea totală a acestora pe piaţa neagră este de peste 15 milioane de euro, potrivit datelor centralizate pe www.stopcontrabanda.ro, singurul centralizator în timp real al capturilor de ţigarete de contrabandă din România. BAT lansează o nouă campanie de informare privind cadrul legislativ şi riscurile contrabandei şi contrafacerii, în parteneriat cu Poliţia de Frontieră Română şi Autoritatea Vamală Română.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Traficul cu produse contrafăcute s-a triplat în primele şase luni ale anului 2023, potrivit Analizei activităţii Poliţiei de Frontieră Române pe semestrul I al anului 2023. Produsele cel mai frecvent contrafăcute se numără ţigaretele, articolele vestimentare şi de încălţăminte sau produsele cosmetice. Fiecare vânzare a unui produs contrafăcut generează pierderi la bugetul de stat şi un pericol real la adresa siguranţei consumatorilor.
BAT, un partener dedicat al autorităţilor în lupta împotriva contrabandei şi contrafacerii
BAT demarează şi în acest an o nouă campanie de informare cu privire la cadrul legal şi riscurile contrabandei şi contrafacerii la adresa siguranţei individuale şi a comunităţilor. Începând cu 21 septembrie, toate punctele de frontieră şi vamale vor oferi materiale informative privind cantităţile de ţigarete cu care se poate călători în spaţiul UE şi non-UE, sancţiunile aplicabile pentru contrabandă şi contrafacere, precum şi elemente de identificare a produselor ilegale şi contrafăcute. Campania se derulează în parteneriat cu Poliţia de Frontieră Română şi Autoritatea Vamală Română.
“În contextul în care datele la zi ale anului curent indică o sporire alarmantă a activităţii infracţionale şi diversificarea metodelor de introducere pe piaţă a produselor de contrabandă şi contrafăcute, siguranţa consumatorilor, frânarea fenomenelor reţelelor infracţionale şi asigurarea sustenabilităţii veniturilor la bugetul de stat trebuie să se regăsească cu prioritate pe agenda publică a ţării. Credem cu tărie într-o informare continuă şi corectă asupra riscurilor contrabandei şi contrafacerii şi continuăm să susţinem eforturile autorităţilor în combaterea acestui fenomen cu implicaţii severe asupra dezvoltării economice şi a siguranţei comunităţilor”, declară Ileana Dumitru, Director juridic şi relaţii publice, Aria Europa de Sud – Est din cadrul BAT.
Pe fondul eforturilor intense de combatere a activităţilor ilicite la graniţă, BAT, cel mai mare jucător de pe piaţa tutunului din România, a plătit anul trecut o contribuţie totală de 10,5 miliarde lei (2,1 miliarde euro) în accize şi taxe la bugetul de stat. Această sumă se adaugă la cele 24 miliarde de euro contribuţie directă a BAT la bugetul de stat în primii 25 de ani de activitate pe piaţa locală.
„Acţiunile de amploare derulate pentru combaterea contrabandei se reflectă în datele consemnate în primele opt luni ale anului în curs, înregistrând rezultate foarte bune care constau în capturi semnificative de ţigarete şi destructurarea de reţele de crimă organizată. În perioada ianuarie - august au fost reţinute în vederea confiscării, 3,4 milioane pachete de ţigări cu o valoare de 62,7 milioane lei şi peste 27 de tone tutun vrac şi pentru narghilea. Eforturile în vederea reducerii fenomenului traficului ilegal vor continua la fel de susţinut, în colaborare cu toate instituţiile statului cu competenţe în combaterea contrabandei, precum şi cu partenerii din industria de profil”, a declarat inspectorul general al Poliţiei de Frontieră, chestor de poliţie IVAŞCU Victor-Ştefan.
Autoritatea Vamală Română şi BAT au reînnoit în data de 08 septembrie 2022 Protocolul de colaborare semnat în 2014, fiind stabilit un cadru general pentru intensificarea eforturilor comune de a preveni şi combate contrabanda cu produse din tutun, fabricarea, comerţul şi distribuţia ilegală a produselor din tutun contrafăcute, precum şi pentru stabilirea modalităţilor de colaborare şi a schimbului de informaţii şi asistenţă.
Experienţa operativă ne-a arătat că traficul ilicit cu produse accizabile este un fenomen ce poate fi combătut eficient prin colaborare şi parteneriat, iar Autoritatea Vamală Română derulează permanent acţiuni specifice de combatere a traficului ilegal cu ţigarete şi produse din tutun, prin mijloacele avute la dispoziţie, inclusiv prin colaborarea cu instituţiile şi autorităţile de aplicare a legii şi cu autorităţile internaţionale de profil ( OLAF, EUROPOL, SELEC, Organizaţia Mondială a Vămilor).
Traficul ilicit cu ţigarete şi produse din tutun este un femonen global, complex şi constituie o ameninţare permanentă pentru concurenţialitatea pieţei legale, interne şi europene, de natură să afecteze substanţial bugetul de stat consolidat al fiecărui stat membru, interesele financiare ale Uniunii Europene şi, în egală măsură, comerţul ilicit cu ţigarete. Traficul ilicit cauzează pierderi financiare importante, care se datorează neachitării taxelor vamale, precum şi a altor taxe, inclusiv taxa pe valoarea adăugată (TVA) şi accize.
Cele mai mari 3 capturi de ţigarete de contrabandă au fost înregistrate anul acesta în judeţele Arad, Giurgiu şi Vâlcea, volumele reţinute în aceste judeţe reprezentând peste 70% din totalul capturilor în primele 9 luni ale lui 2023.
Autorităţile au destructurat anul acesta şi grupări majore care activau în domeniul contrafacerii de produse din tutun, în special în zonele de sud ale ţării. La jumătatea anului, în urma unor percheziţii în judeţele Ilfov, Călăraşi şi Dolj, autorităţile au descoperit grupări care au organizat şi introdus pe teritoriul României 64 de transporturi ce au avut ca obiect aproape 330 tone de tutun neprelucrat, în scopul prelucrării acestuia în diferite unităţi clandestine. În luna august, de asemenea, au fost descoperite două instalaţii de procesare clandestină a tutunului şi peste 2.000 de kilograme de tutun, dintre care aproximativ 600 de kilograme era deja prelucrat.
Datele despre evoluţia capturilor de ţigarete de pe teritoriul României sunt centralizate în timp real pe platforma www.stopcontrabanda.ro, o iniţiativă BAT care are scopul de a susţine eforturile autorităţilor, prin centralizarea capturilor din întreaga ţară, dar şi de a informa consumatorii cu privire la efectele contrabandei cu ţigări asupra societăţii. Campania este desfăşurată în parteneriat cu Poliţia Română, Poliţia de Frontieră Română, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) şi Autoritatea Vamală Română. Campania „Stop contrabanda” a fost lansată de BAT în 2017, pentru a crea un punct unic de informare cu privire la contrabanda cu ţigări.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36