Creţu: Pe POR 2014-2020 nu e niciun ban pierdut, bugetul pentru 2014 a fost transferat pentru 2015

Comisarul Corina Creţu a declarat, marţi, la ceremonia de semnare a Programului Operaţional Regional (POR) 2014-2020, că nu a fost pierdut niciun ban pe acest program, deoarece bugetul prevăzut pentru 2014 a fost transferat pentru anul 2015, iar data eligibilităţii rămâne 1 ianuarie 2014.

Urmărește
536 afișări
Imaginea articolului Creţu: Pe POR 2014-2020 nu e niciun ban pierdut, bugetul pentru 2014 a fost transferat pentru 2015

Corina Creţu (Imagine: Stefan Micsik/Mediafax Foto)

"POR pentru România este unul dintre cele mai mari programe de investiţii din Uniunea Europeană (...) Acest program a fost creat special pentru a sprijini oamenii din România, a fost creat pentru a da posibilitatea miilor de promotori de proiecte din România să lucreze la creşterea prosperităţii comunităţilor noastre, la crearea de locuri de muncă pentru tineri, dezvoltarea oraşelor, statelor şi regiunilor noastre", a declarat, marţi, la Bruxelles, comisarul european pentru Politici regionale, Corina Creţu, la ceremonia de semnare a Programului Operaţional Regional (POR) 2014-2020, organizată în urma aprobării de către CE acestui program.

Programul Operaţional Regional (POR) 2014-2020, în valoare de 8,25 miliarde de euro, are ca obiective, printre altele, inovarea şi competitivitatea IMM-urilor, eficienţa energetică, dezvoltarea urbană sustenabilă şi incluziunea socială.

"Odată cu semnarea acestui program începe etapa cu adevărat dificilă: implementarea proiectelor. Obiectivele programelor sunf foarte ambiţioase. Ne aşteptăm ca peste 5.000 de întreprinderi mici şi mijlocii să fie sprijinite să inoveze şi să prospere în următorii 7 ani, ceea ce va duce la o creştere de aproape 50% a productivităţii muncii în regiunile mai puţin dezvoltate ale României", a spus Corina Creţu.

Un alt obiectiv al POR este investirea în eficienţa energetică a clădirilor, comisarul român subliniind că se estimează că, în urma acestor investiţii, consumul de energie să fie redus cu o treime în clădirile publice şi cu mai mult de jumătate în clădirile rezidenţiale.

Totodată, CE estimează că 500.000 de oameni vor beneficia de "îmbunătăţirea serviciilor de asistenţă medicală primară, precum şi de îmbunătăţirea serviciilor comunitare, ceea ce va duce la reducerea presiunii pe serviciile medicale de urgenţă", a spus Creţu.

Comisarul pentru Politici regionale a mai spus că procesul de selecţie a proiectelor trebuie să demareze "în cel mai scurt timp".

De asemenea, Corina Creţu a subliniat că 39 de oraşe vor avea, pentru prima dată, "un rol major în implementarea politicii de coeziune", deoarece "gestionarea de zi cu zi a unei mari părţi a fondurile UE va fi delegată direct oraşelor pentru o dezvoltare urbană sustenabilă".

Comisarul a precizat că "pentru perioada 2014-2020 nu e niciun ban pierdut", întrucât "bugetul prevăzut pentru anul 2014 a fost transferat pentru anul 2015 şi, în plus, data eligibilităţii cheltuielilor rămâne 1 ianuarie 2014, astfel încât costurile deja suportate pentru proiectele începute pot fi eligibile".

Ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Sevil Shhaideh, a precizat, răspunzând unei întrebări, că mai este de lucrat la unele "elemente de legislaţie", în special pe partea de achiziţii publice, fiind necesară alinierea legislaţiei interne la noua Directivă europeană privind achiziţiile publice.

Totodată, ministrul a spus că se doreşte "simplificarea întregului proces de aplicare din partea beneficiarilor", care vor depune mai puţine documente, "astfel încât un proiect să fie selectat într-o perioadă de 3 luni, cel mult patru luni de zile".

Referitor la calendar, Sevil Shhaideh a precizat că acesta este deja stabilit. "Aşteptam această dată. De la această dată încep să curgă procedurile legale, în termen de 30 de zile trebuie să se organizeze obligatoriu primul comitet de monitorizare a programului, care va aproba criteriile de selecţie, de evaluare, de punctaj, primele apeluri de proiecte. Noi sperăm ca în septembrie deja să avem primele proiecte depuse la nivelul organismelor intermediare, contractate cel mult în octombrie 2015 la nivelul autorităţilor de management, astfel încât să facem plăţi, eventual chiar primele prefinanţări, în decembrie, ca să avem o absorbţie şi pe 2015", a afirmat ministrul Dezvoltării.

POR "a fost elaborat pe baza nevoilor de dezvoltare a României, identificate prin analize şi studii regionale (Planurile regionale de dezvoltare) şi din documentele strategice naţionale şi europene conexe, potrivit unui comunicat al Ministerului Dezvoltării şi Administraţiei Publice.

Programul a fost trimis oficial CE în august 2014, iar în mai 2015 a fost lansat în consultare publică Ghidul general al solicitantului.

Prin POR 2014-2020, circa 206 milioane de euro vor fi alocaţi pentru centrele de transfer tehnologic, iar 877 milioane de euro - pentru a sprijini IMM-urile să devină mai competitive. Pentru o economie cu emisii de carbon reduse, sunt alocaţi 2,37 miliarde de euro pentru activităţi de creştere a eficienţei energetice a clădirilor publice, rezidenţiale sau pentru investiţii în iluminat public şi transport urban.

O noutate a programului o reprezintă conceptul de Dezvoltare locală plasată sub responsabilitatea comunităţii locale (CLLD), pentru care sunt alocate fonduri de 101,41 milioane de euro. CLLD vizează proiecte pentru comunităţile marginalizate: investiţii în infrastructura de sănătate, educaţie, servicii sociale, locuinţe sociale, activităţi de economie socială, amenajarea spaţiului urban degradat, potrivit MDRAP.

Din categoria investiţiilor noi face parte şi Axa Prioritară 11 - Extinderea geografică a sistemului de înregistrare a proprietăţilor în cadastru şi cartea funciară, cu un buget alocat de 312,89 milioane de euro.

Un alt instrument nou pentru perioada 2014-2020 îl reprezintă Investiţiile Teritoriale Integrate (ITI). Astfel, o zonă desemnată, care are o strategie de dezvoltare teritorială integrată, are asigurate surse de finanţare prin mai multe programe operaţionale, cu scopul de a accelera dezvoltarea respectivei zone. ITI se va aplica în Delta Dunării, în 38 de unităţi administrativ-teritoriale din Deltă, din judeţul Tulcea şi din nordul judeţului Constanţa.

În ceea ce priveşte Strategia UE pentru Regiunea Dunării (SUERD), implementarea acesteia este, de asemenea, finanţată prin contribuţia mai multor fonduri/programe europene, fie prin alocări dedicate, fie prin acordarea de punctaje suplimentare în etapa de evaluare a proiectelor. Pentru 2014-2020, POR a alocat un buget de 500 de milioane de euro pentru cele 12 judeţe riverane Dunării.

Programul Operaţional Regional este unul dintre cele 7 programe operaţionale din perioada 2014-2020 implementate în Romania, cofinanţate din fondurile europene structurale şi de investiţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici