Cristian Hostiuc: Preşedintele nu ar trebui să întrebe de ce trebuie să plătim preţul crizei din Europa, ci ar trebui să se întrebe ce a făcut el ca să nu-l plătim

De ce să plătim noi, România, prin dobânzi mai mari, stoparea fondurilor europene sau retragerea liniilor de finanţare indecizia liderilor europeni în privinţa găsirii unei soluţii viabile pentru stoparea crizei din zona euro? Astfel se întreba preşedintele Băsescu înainte de a sta la masă cu liderii Europei la finalul săptămânii. Nu ştiu cui i-a adresat această întrebare şi dacă a primit vreun răspuns. Până una alta a fost o întrebare de „poză“ la aeroport pentru a arăta în faţa poporului român că avem şi noi o voce.

Urmărește
835 afișări
Imaginea articolului Cristian Hostiuc: Preşedintele nu ar trebui să întrebe de ce trebuie să plătim preţul crizei din Europa, ci ar trebui să se întrebe ce a făcut el ca să nu-l plătim

Cristian Hostiuc (Imagine: Sorina Andreica/Mediafax Foto)

Nu ştiu cui i-a adresat această întrebare şi dacă a primit vreun răspuns. Până una alta a fost o întrebare de "poză" la aeroport pentru a arăta în faţa poporului român că avem şi noi o voce.

Dar dincolo de vocea răstită mai trebuie să ai şi o plasă de siguranţă pe care să te poţi baza atunci când lucrurile nu mai depind de tine. Iar această plasă se construieşte zi de zi în perioada mandatului încredinţat de popor, nu după ce te loveşte criza din nou, iar lumea te întreabă de ce am ajuns aici. Noi ne-am făcut treaba, dar alţii sunt de vină, aşa spune preşedintele.

În 2010 preşedintele a tăiat salariile bugetarilor cu 25%, iar guvernul Boc a mărit TVA-ul de a lovit economia în plin. Dar a făcut mai mult decât atât?

Pierderile întreprinderilor de stat nu s-au stopat, 35 de mari companii au o gaură anuală de 500 de milioane de euro, iar în 30 de luni de criză şi-au dublat datoriile, care au ajuns la 2,2 miliarde de euro.

S-a întrebat preşedintele de ce plătim aceste pierderi şi datorii? I-a întrebat public pe premierul Boc, pe fostul ministru Videanu sau pe Ariton sau pe Berceanu ce au făcut în aceşti trei ani de s-a ajuns aici? Într-adevăr preşedintele a atras atenţia cu privire la baronii regiilor autonome. Dar numai cu asta am rămas.

Plătim un preţ mai mare acum ca să ne împrumutăm pentru a plăti pensiile şi salariile. Merkel şi Sarkozy sunt de vină că dobânda a crescut deoarece nu se înţeleg cum să salveze Grecia, Spania, Italia şi băncile europene. Pe lângă acest lucru intervine şi faptul că băncile străine care operează în România nu prea mai au bani pentru susţinerea deficitului bugetar al guvernului Boc şi, mai mult decât atât, trebuie să trimită bani înapoi în ţara lor.

Dar unde sunt banii din fondurile europene care ar fi trebuit să fie principala sursă de finanţare a economiei. Această întrebare preşedintele Băsescu nu şi-o pune public? În trei ani de guvernare liberă a PDL guvernul Boc a atras un miliard de euro, dacă luam măcar 50% din banii alocaţi, 20 miliarde euro, aveam 10 miliarde de euro pentru economie, pentru sectorul privat şi sectorul public. Nu un miliard de euro ca acum. Şi nu era nevoie nici de tăierea salariilor, nici de majorarea TVA, iar economia nu se zbătea în recesiune; plus că nu mai plăteam dobânzi la ce am împrumutat între timp. Au fost Merkel, Sarkozy, Olanda sau Finlanda responsabili de atragerea fondurilor europene, în locul lui Băsescu şi Boc?

Citeşte mai departe pe www.zf.ro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici