Cristian Hostiuc: Să nu uitaţi că pentru cele 190 de miliarde care se strâng anual la stat cineva munceşte, cineva are o idee, cineva angajează oameni şi cineva se luptă pentru afacerea lui

Întreaga lume stă pe un "butoi de pulbere". Dacă liderii europeni nu vin rapid cu soluţii care să stopeze criza financiară, care a "crăpat" deja acoperişul Uniunii Europene şi riscă să ajungă în câteva luni la fundaţia celei mai mari construcţii politice şi economice din lume, atunci toate economiile Bătrânului Continent se vor nărui una câte una.

Urmărește
385 afișări
Imaginea articolului Cristian Hostiuc: Să nu uitaţi că pentru cele 190 de miliarde care se strâng anual la stat cineva munceşte, cineva are o idee, cineva angajează oameni şi cineva se luptă pentru afacerea lui

Cristian Hostiuc: Să nu uitaţi că pentru cele 190 de miliarde care se strâng anual la stat cineva munceşte, cineva are o idee, cineva angajează oameni şi cineva se luptă pentru afacerea lui (Imagine: Sorina Andreica/Mediafax Foto)

De un an de zile liderii Europei se chinuie să găsească un "colac financiar de salvare" pentru ţările europene aflate în "faliment" din cauza datoriilor uriaşe. Şi nu l-au găsit încă, iar timpul s-a întors împotriva tuturor. Nu numai a europenilor, ci şi a americanilor, a chinezilor, a întregii lumi. Acesta este peisajul dramatic la nivelul Europei de vârf din acest moment.

La polul opus, la nivelul economiei "de stradă", nu din birourile de sticlă de la Bruxelles sau din palatele vechi de 200 de ani de la Paris, Roma sau Atena, lucrurile sunt puţin diferite. Joi-seară, într-o Românie unde marea majoritate a populaţiei crede că este mai rău ca înainte de 1989, Ziarul Financiar i-a celebrat pe "Campionii români" din business, pe acele firme mici şi mijlocii care în cei trei ani de criză au reuşit să meargă înainte, şi-au majorat afacerile, au angajat oameni, au plătit taxe la buget şi ţin ca afacerea lor să reziste indiferent de vremuri. De patru ani Ziarul Financiar împreună cu un fond de investiţii polonez Enterprise Investors, iar în acest an alături de BCR şi Fundaţia Triple Helix scanează toată econom­ia în căutarea firmelor care au cele mai mari rate de creştere.

În spatele acestor firme stau antreprenori români anonimi, pe care nu îi vedem în fiecare zi în prim-plan, dar care sunt responsabili de afacerea lor, de plata celor care muncesc pentru ei şi de asigurarea banilor pentru funcţionarea statului. Un stat care anual strânge 190 de miliarde de lei din impozite şi taxe şi pe care îi cheltuie cu nonşalanţă, risipindu-i în dreapta şi-n stânga.

Ce gândeşte un antreprenor care face perne şi pilote, centuri de siguranţă pentru scaunele copiilor din maşini, carcase din plastic pentru interiorul maşinilor sau creşte vaci când citeşte în presă, din stenograme, că pentru 50.000 de euro un funcţionar al statului "nici nu se scoală din pat" să facă plata pentru un contract angajat de stat. Cum pot explica premierul Boc, fostul ministru Videanu sau preşedintele Băsescu unui antreprenor care din munca lui plăteşte taxe la stat că din banii lui se plătesc contracte umflate, autostrăzile întârzie cu anii, iar băieţilor deştepţi din energie li se prelungesc contractele la Hidroelectrica, iar după aceea toţi trei se întreabă cine le-a prelungit.

Citeşte mai mult pe www.zf.ro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici