Criteriile de vânzare la oferta Petrom: Cine vrea mai mult şi la un preţ mai mare

Oferta prin care statul vrea să vândă 9,84% din acţiunile Petrom va începe în 11-12 iulie, iar alocarea titlurilor se va face în principal după regula "primul venit, primul servit" pentru pachetul cel mai mare şi la preţul cel mai mare, au declarat pentru MEDIAFAX surse din piaţa de capital.

Urmărește
303 afișări
Imaginea articolului Criteriile de vânzare la oferta Petrom: Cine vrea mai mult şi la un preţ mai mare

Criteriile de vânzare la oferta Petrom: Cine vrea mai mult şi la un preţ mai mare (Imagine: Laszlo Raduly/Mediafax Foto)

"Tranşa pentru investitorii instituţionali este cam de 80% - 90% din pachet, încă nu s-a stabilit exact, iar micilor investitori le va fi alocată o tranşă de 10% - 20%. Se va anunţa un preţ maxim, după care fiecare vine şi subscrie cât vrea la ce preţ vrea. În ambele tranşe se va folosi aceeaşi metodă de alocare. Câştigă cine vrea mai mult şi la un preţ cât mai mare, pentru că este important să fie vândut întregul pachet la un preţ cât mai bun", au afirmat sursele citate.

Astfel, la final s-ar putea să rezulte două preţuri de vânzare, unul pentru investitorii instituţionali şi unul pentru micii investitori. Preţul sau preţurile finale vor fi stabilite şi publicate în sau înainte de ultima zi de derulare a ofertei.

Intermediarii ofertei de vânzare încă discută ultimele detalii ale ofertei, inclusiv preţul maxim de vânzare, iar prospectul final urmează să fie luni sau marţi spre aprobare Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM), potrivit surselor citate.

Detaliile ofertei vor fi prezentate şi Guvernului pentru aprobare.

"Oferta se va încheia la sfârşitul lunii iulie", au mai spus sursele citate.

Operaţiunea este intermediată de către consorţiul format din banca rusă de investiţii Renaissance Capital, BT Securities, Romcapital şi EFG Securities. Consorţiul a fost selectat la începutul lunii aprilie.

În caietul de sarcini pentru selecţia intermediarului este prevăzut un termen de finalizare a ofertei de patru luni de la semnarea contractului, respectiv finele lunii iulie.

Aceasta este cea mai mare ofertă din istorie derulată la Bursa de Valori Bucureşti. Dacă pachetul de acţiuni ar fi fost vândut vineri la preţul de pe bursă, statul ar încasa 2,1 miliarde lei (495 milioane euro).

Grupul austriac de petrol şi gaze OMV deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom. Statul are, prin Ministerul Economiei, 20,63% din titluri, iar Fondul Proprietatea 20,11% din acţiuni.

În urma ofertei de vânzare, participaţia Ministerului Economiei se va reduce la 10,79% din titluri.

Capitalizarea OMV Petrom este de 21,7 miliarde lei (5,1 miliarde euro).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici