- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (17.01.2011, 18:36)
- Adrian Dumitrache , Adrian Dumitrache ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Criza a afectat sectorul IT&C, dar unele zone au avut scăderi mai mici sau chiar creşteri
Criza a afectat toate sectoarele IT&C din România în ultimii doi ani, dar contracţia nu a fost uniform distribuită geografic, unele zone reuşind, prin investiţii străine sau exporturi, să înregistreze reduceri mai mici sau chiar să evolueze ascendent, potrivit Institutului pentru Tehnică de Calcul.
Urmărește
87 afișări
Criza a afectat sectorul IT&C, dar unele zone au avut scăderi mai mici sau chiar creşteri (Imagine: Ana Poenariu/Mediafax Foto)
"Mixul de activităţi, specificul local, orientarea spre serviciile şi producţia destinate exportului, precum şi capacitatea de a atrage investiţiile marilor companii IT străine au făcut ca unele zone să înregistreze reduceri mai mici sau chiar să evolueze ascendent", a declarat, într-un comunicat remis MEDIAFAX, coordonatorul studiului, Mircea Vuici.
Potrivit studiului, Bucureştiul păstreză rolul de pol absolut al industriei IT&C, cu 67% din totalul cifrei de afaceri la nivel naţional, 56% din efectivul de angajaţi şi peste 60% din contribuţia la Produsul Intern Brut (PIB) a celor trei sectoare IT&C.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
"Ponderea Capitalei are însă tendinţa de a se diminua (scădere cu zece puncte procentuale în decurs de doi ani) în favoarea regiunii Nord-Vest datorită, în principal, producţiei de la Nokia", se spune în comunicat.
În sectorul software şi servicii IT, recesiunea nu a adus schimbări majore în configuraţia geografică, dar studiul arată că multe locaţii din provincie, cu aglomerări de firme de software, au avut o evoluţie ceva mai bună decât Capitala.
"În Bucureşti, reducerea în primul an de criză a fost de -9%, apropiată de media sectorului, în timp ce la Timişoara s-a înregistrat o creştere cu 13%, iar în Cluj, Braşov, Sibiu, Dolj sau Vâlcea scăderea nu a depăşit 6%", se precizează în comunicat.
În telecomunicaţii, Bucureştiul a înregistrat o reducere a cifrei de afaceri cu 13,5%, dar concentrarea în Capitală a continuat să se accentueze (92,5% din totalul pe ţară).
În restul ţării au existat zone mai puţin afectate, unde scăderea s-a situat sub 10%, respectiv Braşov, Prahova, Covasna şi Cluj, dar şi judeţe unde reducerile au depăşit cu mult media, cum ar fi Iaşi, Constanţa sau Ilfov.
Pe partea de fardware şi electronică, creşterile solide de la Nokia şi evoluţia contradictorie a celorlalte unităţi de producţie ale companiilor străine din vestul ţării, în paralel cu declinul sever al producătorilor autohtoni de calculatoare, au modificat radical tabloul distribuţiei geografice.
Astfel, judeţul Cluj, în creştere cu 100%, şi-a consolidat poziţia de lider, generând mai mult de jumătate din producţia întregii ţări, judeţele Bihor, Timiş şi Braşov s-au menţinut la nivelul anului anterior, în timp ce la Bucureşti s-a înregistrat cea mai serioasă contracţie (-67%) datorată prăbuşirii marilor retaileri-asamblatori.
"O imagine sugestivă asupra repartizării geografice a efectelor crizei asupra industriei IT&C este dată şi de statistica firmelor aflate la sfârşitul lui 2010 în insolvenţă, faliment, dizolvare voluntară, lichidare sau în întrerupere temporară a activităţii. Pe primul loc se situează Capitala, urmat de Cluj, Braşov,Timiş şi Iaşi", se mai spune în comunicat.
Deşi numărul de societăţi afectate reprezintă un procent important din populaţia totală de firme (peste 30%), în marea majoritate a cazurilor este vorba de microîntreprinderi foarte mici, a căror pondere în totalurile cifrei de afaceri este redusă, cu excepţia zonelor unde au intrat in insolvenţă sau faliment companii mari (în Bucureşti, Constanţa, Galaţi sau Ilfov).
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36