- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Criza a dus la reducerea drastică a investiţiilor preconizate de lanţul hotelier Continental
Criza a dus la reducerea drastică a cheltuielilor, dar şi a investiţiilor preconizate de lanţul hotelier Continental, a declarat joi, într-o conferinţă de presă organizată cu ocazia împlinirii a 20 de ani de activitate, Radu Enache, proprietarul lanţului, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Enache a spus că lanţul hotelier îşi propusese un program de investiţii pe 10 ani, care prevedea dublarea capacităţii de cazare, însă criza a dus la reducerea sumelor care vor fi alocate.
"Aveam un program de investiţii de 120 de milioane de euro pe 10 ani, dar în următorii 5 ani vom investi doar 40 de milioane de euro. Până în 2017 trebuia sã avem 3.600 de camere, deci să ne dublăm capacitatea. Mai aveam un program de dezvoltare, cu 10 hoteluri de 2 stele, acesta a rămas", a spus Radu Enache.
Potrivit lui Radu Enache, la nivelul întregului lanţ s-a operat, din cauza crizei, o reducere drastică a cheltuielilor, "la limita primejdiei de a dăuna calităţii serviciilor" şi s-a ajuns la un acord cu băncile în vederea reeşalonării unor credite.
Chiar şi aşa, Continental Hotels plăteşte rate de circa 900.000 de euro anual, a precizat Radu Enache, care a adăugat că nu este sigur că va realiza ADR propus (Average Daily Rate, un indicator din industria hotelieră) în urmãtorii ani, pentru a-şi permite să facă investiţii.
"Anual, trebuie să dăm 900.000 de euro la bancă. La un grad mediu de ocupare de 50%, la un hotel de 100 de camere, să zicem 300 de zile, trebuie să am 15.000 de camere ocupate pe an. Pe studiul meu de fezabilitate, dacă am asigurat ADR de 35 de euro, fac investiţia mâine. Dar eu nu sunt sigur că realizez ADR în urmãtorii 2-3 ani. Dacă se duce mai jos decât acum, nu ştiu ce facem. Din toamnă, cresc preţurile la energie cu 12-13%, deja au început nebuniile acestea. Începe să fie foarte dificil", a spus omul de afaceri.
Potrivit lui Radu Enache, pierderile înregistrate în acest an se ridică la aproape 3 milioane de euro. Compania a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 22 milioane de euro.
Totodată, omul de afaceri a apreciat că statul român a privatizat 99% din baza de turism, din care 40% este pe litoral, pe sume consistente, însă aceste privatizãri "ar fi trebuit fãcute cu persoane care se pricep".
În acest context, el a susţinut că statul ar trebui să dea facilităţi "cui meritã", arătând că în Turcia, de exemplu, investitorul în turism primeşte teren concesionat pe 40 de ani, are utilităţile asigurate şi i se face publicitate, în sarcina lui căzând doar construcţia.
Continental Hotels operează opt hoteluri, respectiv trei unităţi Continental Forum (clasificate la patru stele), trei hoteluri Continental (trei stele), un Grand Hotel Continental (cinci stele) şi o unitate Hello Hotel (două stele). De asemenea, compania deţine cinci restaurante, patru cafenele şi cofetării şi un bar.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Israelul a distrus o facilitate nucleară iraniană. Aceasta era considerată inactivă după închiderea oficială din 2003
-
Olaf Scholz şi Vladimir Putin au vorbit la telefon timp de o oră. Este prima discuţie directă din 2022
-
Macron: Europa se îndreaptă spre un război tarifar cu SUA şi China
-
Industria criptomonedelor este în extaz după victoria lui Donald Trump. Bitcoin, la noi maxime istorice
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO