Criza cerealelor: Ameninţarea la adresa securităţii alimentare a lumii, reînnoită

Prăbuşirea acordului Mării Negre, care a permis exportarea cerealelor ucrainene pe mare, şi loviturile ruseşti asupra infrastructurii portuare ucrainene au reînnoit ameninţarea la adresa securităţii alimentare a lumii, scrie Financial Times, citat de Ziarul Financiar.

Urmărește
716 afișări
Imaginea articolului Criza cerealelor: Ameninţarea la adresa securităţii alimentare a lumii, reînnoită

Criza cerealelor: Ameninţarea la adresa securităţii alimentare a lumii, reînnoită

Pericolul este întreruperea apro­vizionării în timp ce Moscova în­cear­că să câştige cu forţa o cotă mai mare din exporturile mondiale de cereale. În ultima lună, forţele armate ruse au efectuat lovituri cu rachete împotriva terminalelor de cereale ucrainene şi au ameninţat că vor viza toate navele care traversează Marea Neagră către porturile din Ucraina, în timp ce Kie­vul a lansat lovituri cu drone împotri­va unei nave ruseşti şi a unui petrolier.

Această escaladare „măreşte ris­cul şi declanşează incertitudini“, a spus Arif Husain, economist-şef la Programul Alimentar Mondial al ONU. „Un singur pas greşit al orică­rei părţi va avea consecinţe dezas­tru­oase pur şi simplu pentru că nu există un substitut imediat pentru toate ce­re­alele exportate de Rusia şi Ucraina pe Marea Neagră“, a spus el.

Blocarea capacităţii Ucrainei de a exporta grâu, orz, porumb şi alte ce­reale oferă Moscovei o oportuni­tate de a ocupa o cotă mai mare din piaţa mondială a cerealelor, au spus analiştii.

Războiul a împins în sus preţuri­le, aparent pe termen lung, permi­ţând Kremlinului să compenseze pentru o parte din veniturile pierdute din cauza sancţiunilor economice occidentale. Deja cel mai mare exportator de grâu din lume, Rusia a obţinut o recoltă record de cereale în 2022-2023, producând o cantitate cu 23% mai mare decât media din ultimii cinci ani.

Aşteptările sunt ca producţia să fie ceva mai mică anul viitor, dar va fi totuşi o recoltă excelentă. Acest lucru ar putea oferi Moscovei 60 de milioane de tone pentru export anul acesta şi următorul - mult mai mult decât de obicei, potrivit cifrelor S&P Global Commodity Insights.

„Moscova vede o oportunitate în care, dacă scoateţi cota ucraineană de pe piaţă, Rusia va avea mult mai mult control“, a declarat Anthony Rizzo, analist la CRU. O cantitate semnificativă din recolta record este depozitată şi trebuie exportată pen­tru a „face loc“ următoarei recolte, a adăugat el.

„Văd aici o strategie pentru ei nu numai să slăbească poziţia financiară a Ucrainei prin mai puţine exporturi de cereale, ci şi să o întărească pe a lor“. Preşedintele Vladimir Putin a declarat că Rusia va furniza cereale gratuite unor naţiuni africane, o regiune care a contat pe Ucraina pentru aprovizionare ieftină, la câteva zile după ce acordul Mării Negre a căzut. Schimbarea vine într-un moment în care sistemul alimentar global se confruntă cu turbulenţe, de la interzicerea exporturilor de orez alb din India până la preţurile record ale uleiului de măsline. În timp ce cei mai mari importatori de cereale ucrainene pe mare includ China şi Spania, naţiunile cel mai grav afectate sunt probabil ţările în curs de dezvoltare din Africa şi Orientul Mijlociu.

Iniţiativa pentru cereale din Marea Neagră a permis exportul pe mare a aproximativ 33 de milioane de tone metrice de cereale din Ucraina în ultimul an, echivalentul a 8% din totalul exporturilor globale de porumb şi grâu din sezonul 2021-22. Aproape 60% au mers în ţările în curs de dezvoltare şi în China. De asemenea, Ucraina a exportat încă 35 de milioane de tone de produse agricole prin rute alternative mai scumpe folosind transport rutier, feroviar şi fluvial începând cu luna iunie a anului trecut, arată datele S&P, în creştere faţă de nivelurile minime de dinainte de război.

Paul Hughes, economist-şef agricol la S&P Global, spune că războiul va avea un impact mai mare asupra nivelurilor de producţie ucrainene decât colapsul acordului cu Marea Neagră, limitând cantităţile disponibile pentru export aproape de volumele care au părăsit ţara pe rute alternative anul trecut. „Factorul limitativ va fi producţia într-o Ucraină aflată sub asediu“, a spus el. Cu toate acestea, şi acele rute alternative de transport par din ce în ce mai ameninţate. De aceea, preţurile cerealelor vor rămâne ridicate şi „vor creşte de fiecare dată când veţi vedea o altă navă doborâtă sau un alt atac asupra porturilor. Regiunea este prea vitală pentru piaţa cerealelor pentru ca ea să fie ignorată“, a spus Haque.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
rusia,
cereale,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici