- Home
- Economic
- MILANO, (20.06.2012, 12:47)
- Vlad Popescu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Criza datoriilor, austeritatea şi recesiunea pun presiune pe băncile italiene
Băncile italiene au probleme în privinţa consolidării rezervelor de capital, efectele crizei datoriilor de stat în combinaţie cu cea de-a treia rundă de recesiune din ultimul deceniu pe plan local generând un avans puternic al creditelor neperformante, care forţează creşterea provizioanelor.
Urmărește
381 afișări
Criza datoriilor, austeritatea şi recesiunea pun presiune pe băncile italiene (Imagine: Shutterstock)
Creditele neperformante din sectorul privat s-au plasat la 109 miliarde euro în aprilie, în urcare cu 15% faţă de nivelul din perioada corespunzătoare a anului trecut, potrivit datelor băncii centrale a Italiei, citate de Bloomberg.
Deprecierile de capital, excluzând reevaluarea în scădere a activelor, au avansat în aceeaşi perioadă de la 50 miliarde de euro la 58 miliarde euro.
"Calitatea activelor şi creditele neperformante ridicate reprezintă probleme tot mai mari pentru băncile italiene, în special deoarece rezervele de capital şi capacitatea internă de generare a capitalului nu oferă destulă siguranţă. Economia este deja într-o stare fragilă, iar creditul a îngheţat", comentează într-un raport recent Francesca Tondi, analist la Morgan Stanley.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
Comisia Europeană estimează că economia Italiei se va contracta în acest an cu 1,4%, după o evoluţie constant sub media zonei euro în ultimul deceniu.
Recesiunea reduce capacitatea debitorilor să-şi onoreze obligaţiile financiare, forţând băncile să crească provizioanele şi afectând profitabilitatea sistemului.
Analiştii Morgan Stanley esimează că băncile italiene ar putea avea nevoie de capital suplimentar de 42 miliarde euro pentru a balansa impactul creşterii creditelor neperformante.
Moody's a retrogradat în luna mai ratingurile a 26 de bănci italiene, din cauza profitabilităţii în scădere şi perspectivelor economice neplăcute.
Temerile din pieţe privind economia italiană şi situaţia băncilor s-au intensificat după ce guvernul spaniol a anunţat, pe 9 iunie, că va solicita o linie de finanţare de 100 miliarde euro de la zona euro pentru recapitalizarea sistemului bancar local, grav afectat de prăbuşirea pieţei imobiliare.
Acţiunile UniCredit, cea mai mare bancă italiană, au scăzut în acest an la Milano cu 39%, valoarea de piaţă a instituţiei de credit coborând astfel la 15 miliarde euro. Intesa Sanpaolo, al doilea jucător de pe piaţă, a consemnat un declin de 20%, în timp ce Banca Monde dei Paschi di Siena afişează o depreciere de 26%.
Contractele credit-default swap de asigurare a datoriilor cu senioritate ale UniCredit faţă de posibilitatea de neplată au crescut la 532 puncte de bază, sau 5,32 puncte procentuale, de la 2,92 puncte la jumătatea lunii martie. Pentru Intesa, aceeaşi cotaţie a urcat de la 2,72 puncte la 4,83 puncte, iar Monte dei Paschi preia conducerea cu 6,62 puncte, dublu faţă de nivelul din martie.
Măsurile de austeritate implementate de guvernul condus de Mario Monti accentuează dificultăţile economice, şomajul fiind în creştere în paralel cu creditele neperformante şi accesul tot mai dificil la finanţare. Astfel, rata şomajului a urcat în Italia la 10,2% în luna aprilie, maximul ultimilor 12 ani.
Rata creditelor neperformante a urcat la 5,4% în martie, faţă de 3% în iunie 2008, înainte de declanţarea crizei financiare mondiale, potrivit datelor Asociaţiei Bancare Italiene.
Criza datoriilor de stat a împins opt state membre în recesiune, din cauza accesului dificil la credit în combinaţie cu efectele măsurilor de austeritate.
Indicele încrederii în economie la nivelul zonei euro a scăzut în mai la cel mai redus nivel din ultimii doi ani, în timp ce producţia din industria manufacturieră şi sectorul serviciilor a scăzut pentru cea de-a patra lună consecutiv.
Italia are datorii de aproximativ 2.000 miliarde euro, reprezentând 120% din PIB, pe locul al treilea la nivel mondial după Grecia şi Japonia, ca procent din PIB.
Investitorii străini se retrag, băncile italiene asumându-şi în tot mai mare măsură statutul de principal finanţator al statului. Instituţiile de credit locale şi-au majorat în acest an deţinerile de obligaţiuni de stat cu 85 miliarde euro, la 295 miliarde euro.
Autoritatea Bancară Europeană a estimat în decembrie, în urma testelor de stres, că cele mai mari cinci bănci din Italia au nevoie de capital suplimentar de 15,4 miliarde euro.
Citește pe alephnews.ro: Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Doi concurenți s-au logodit în secret, chiar în timpul filmărilor Asia Express 😲 Abia acum s-a aflat!
CANCAN.RO
Ce a pățit un pensionar de 92 de ani, după ce a angajat o menajeră ROMÂNCĂ mult mai tânără
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe