Criza datoriilor din zona euro, cel mai mare risc pentru stabilitatea financiară a Marii Britanii

Criza datoriilor din zona euro reprezintă cea mai mare ameninţare pentru stabilitatea financiară a Marii Britanii, iar băncile trebuie să crească transparenţa privind expunerile şi să îşi majoreze rezervele de capital, potrivit Comitetului pentru Politică Financiară.

Urmărește
247 afișări
Imaginea articolului Criza datoriilor din zona euro, cel mai mare risc pentru stabilitatea financiară a Marii Britanii

Criza datoriilor din zona euro, cel mai mare risc pentru stabilitatea financiară a Marii Britanii (Imagine: Shutterstock)

Instituţia de reglementare nou înfiinţată în Marea Britanie funcţionează în condiţii de interimat, până la aprobarea sa legală, anul viitor.

Guvernatorul Băncii Angliei şi preşedinte al noului comitet (FPC), Mervyn King, a declarat că este încă necesar un plan care să arate pieţelor că există o ieşire din criza datoriilor elene.

Primul set de recomandări al FPC se concentrează pe riscurile implicate de statele puternic îndatorate din zona euro.

Liderii Uniunii Europene (UE) au promis joi că vor salva Grecia de la faliment, stabilizând economia zonei euro, cu condiţia ca premierul elen George Papandreou să adopte şi să treacă prin parlament, săptămâna viitoare, un pachet de măsuri de austeritate de 78 miliarde euro.

"Datoriile suverane şi presiunile din sectorul bancar reprezintă cel mai real şi imediat pericol", a spus King.

Raportul publicat de FPC nu impune limite pentru plăţile băncilor către acţionari, aşa cum s-a întâmplat în Statele Unite.

FPC este una dintre noile instituţii de reglementare înfiinţate după criza financiară, cu rolul de a identifica problemele din sistemul de profil înainte de a afecta întreaga economie.

Banca Angliei va deveni din 2013 principala autoritate de reglementare a băncilor şi asigurătorilor, iar recomandările de vineri arată că obiectivul principal al instituţiei este de a determina băncile să deţină un capital mai mare, care să le protejeze de şocuri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici