Criza de energie electrică din Europa se deplasează spre nord
Frontiera crizei energetice din Europa se deplasează spre nord, iar stocurile de apă din ce în ce mai mici agravează situaţia în regiunea nordică a continentului, scrie Bloomberg.
În septembrie, preţurile energiei electrice în ţările nordice au fost de cinci ori mai mari decât în urmă cu un an. Acest lucru afectează pe toată lumea, iar inflaţia creşte vertiginos.
Colţul nordic al Europei nu se poate ascunde de penuria globală de gaze naturale şi cărbune, iar rezervele de apă din ce în ce mai mici afectează cea mai importantă sursă de energie electrică a regiunii. Suedia se bazează pe o centrală veche de 52 de ani care arde petrol pentru a menţine luminile aprinse, iar o companie locală de utilităţi încearcă să convingă utilizatorii industriali să economisească energie pe măsură ce se apropie vremea rece.
"Combinaţia dintre rezervoarele hidrologice nordice scăzute şi nivelurile scăzute de stocare a gazelor din Europa creează furtuna perfectă, la care se adaugă preţurile ridicate la cărbune şi carbon", a declarat Mats Persson, şeful departamentului de tranzacţionare de la Fortum Oyj. "Odată cu noile cabluri electrice către Germania şi Marea Britanie, marile variaţii de preţ pe care le-am văzut în Europa intră în sistemul nordic."
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
Crin Antonescu: Georgescu, o fantomă periculoasă şi un drog ieftin pentru democraţia românească
-
Antonescu: Preşedintele Iohannis nu funcţionează
Nivelurile apei în lacurile de acumulare ale hidrocentralelor norvegiene sunt la cel mai scăzut nivel din mai mult de un deceniu pentru această perioadă a anului. În timp ce în ultimele zile au căzut unele ploi, situaţia din sud-vestul Norvegiei a fost atât de gravă încât operatorul de reţea Statnett SF a emis un avertisment pentru comercianţi, spunând că echilibrul energetic se situează la nivelul doi pe o scară în care cinci înseamnă raţionalizare.
Nivelul era 52,3% la finele llunii septembrie, cel mai scăzut din 2006 pentru acea săptămână. Acest lucru stârneşte îngrijorare cu doar câteva săptămâni înainte de punctul critic când rezervoarele încep să scadă, în toamnă.
Datele privind disponibilitatea apei sunt la fel de importante pentru piaţa de energie ca şi cifra agregată pentru nivelurile de stocare a gazelor din Europa, pe care comercianţii o urmăresc în aceste zile.
Creşterea vertiginoasă a preţurilor ar putea împinge inflaţia în Suedia peste 3% în următoarele luni, un nivel care a fost înregistrat ultima dată în 2008. Pentru milioanele de locuinţe şi întreprinderi care depind de electricitate pentru majoritatea nevoilor de încălzire, criza este imediată.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:44
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
ieri, 22:37
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1063. Israelul propune transferul de arme ruseşti confiscate în Liban către Ucraina / KNDS din Germania colaborează cu Ucraina pentru reparaţii de echipamente militare / Zelenski vrea să pună capăt războiului „rapid, dar corect şi sigur” în 2025 / Zelenski afirmă că Ucraina lucrează la organizarea unei întâlniri cu Donald Trump