- Home
- Economic
- MOSCOVA, (20.03.2013, 13:00)
- Vlad Popescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Criza din Cipru blochează tranzacţii de miliarde de dolari ale investitorilor din Rusia
Blocarea sistemului financiar din Cipru a condus la suspendarea a numeroase tranzacţii ale companiilor şi investitorilor din Rusia, în valoare de câteva miliarde de dolari, bancherii şi avocaţii implicaţi încercând să salveze deal-urile prin alte jurisdicţii.
Urmărește
621 afișări
Criza din Cipru blochează tranzacţii de miliarde de dolari ale investitorilor din Rusia (Imagine: Shutterstock)
Moody's estimează că firme şi investitori din Rusia deţin depozite de 31 miliarde de dolari (24 miliarde euro) în sistemul bancar cipriot, însă insula mediteraneană este totodată cel mai important hub offshore pentru economia rusă, potrivit Financial Times.
Astfel, prin sistemul financiar din Cipru au trecut tranzacţii ruseşti de 120 miliarde de dolari (aproximativ 90 miliarde euro), potrivit datelor băncii centrale de la Moscova, datorită regimului fiscal mai favorabil, cu taxe mai mici pe câştigurile de capital şi dividende.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Crin Antonescu este candidatul comun al coaliției PSD-PNL-UDMR la alegerile prezidențiale
-
S-au votat preşedinţii la Camera Deputaţilor şi la Senat: Ilie Bolojan, la Senat; Ciprian Şerban, la Camera Deputaţilor
-
Crin Antonescu va fi candidatul comun pentru alegerile prezidenţiale. Propunerea va fi aprobată de fiecare partid al alianţei
-
FT: Echipa de tranziţie a lui Donald Trump vrea să retragă SUA din OMS „în prima zi” de mandat
Firma de avocatură Squire Sanders a fost nevoită să suspende cinci tranzacţii în care sunt implicaţi investitori din Rusia şi care trec prin Cipru, în valoare totală de miliarde de dolari, pe care încearcă acum să le restructureze prin alte jurisdicţii, precum Luxemburgul, potrivit unui avocat specializat în fuziuni şi achiziţii.
"Dacă nu vom putea restructura aceste tranzacţii, vor fi înregistrate pierderi", a afirmat el.
Despre băncile ruseşti se crede că au expuneri ridicate pe Cipru. Experţii estimează că cea mai vulnerabilă este banca de stat VTB, a doua din Rusia după active şi singura care deţine o bancă subsidiară înregistrată în Cipru, Russian Commercial Bank. Această bancă avea la sfârşitul anului 2011 active de 13 miliarde de dolari (10 miliarde euro), potrivit Moody's, reprezentând 5% din activele VTB.
Într-o serie de comentarii pentru presă, VTB a căutat să minimalizeze riscurile pentru operaţiunile sale, estimând că pierderile generate de taxa asupra depozitelor bancare din Cipru vor fi limitate la "câteva zeci de milioane de euro".
O sursă apropiată VTB a afirmat că subsidiara cipriotă are depozite de sub 2 miliarde euro, reprezentând mai puţin de 2% din depozitele la nivel de grup, contribuind cu aproximativ 3% la profitul net.
Reputaţia Ciprului ca paradis financiar ar putea fi afectată permanent de propunerea taxării depozitelor bancare cu până la 9,9%, consideră avocatul de la Squire Sanders.
Parlamentul cipriot a respins marţi seară taxa specială asupra depozitelor bancare.
"Există multe tranzacţii în care Ciprul este utilizat intermediar, iar acum există riscuri. Nu voi mai face afaceri cu brokerii ruşi, de fapt cu oricare alţi brokeri care utilizează huburile de trading din Cipru, cel puţin până se calmează spiritele", spune un fund manager de la Valartis, Geneva.
El consideră însă că estimările privind potenţialele pierderi înregistrate de investitori ruşi în Cipru sunt exagerate.
"Circulă numere uriaşe, nimeni nu are vreo cifră serioasă pentru că băncile cipriote nu s-au deschis încă", notează expertul.
Băncile din Cipru sunt închise de sâmbătă, guvernul anunţând luni că sucursalele bancare nu vor lucra cu publicul până miercuri inclusiv.
Alexei Simanosky, vicepreşedinte al băncii centrale a Rusiei, a declarat marţi că sistemul bancar rusesc nu riscă vreun efect de contagiune iminent în contextul situaţiei din Cipru, însă "individual, diferiţi jucători ar putea suferi consecinţe negative".
Citește pe alephnews.ro: Ciprian Șerban, de la PSD, este șeful Camerei Deputaților. Ilie Bolojan, de la PNL, a fost votat Președinte al Senatului
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 10:38
LIVE TEXT Crin Antonescu, anunţat oficial candidat unic al coaliţiei pentru prezidenţiale / Ilie Bolojan preia conducerea Senatului, Ciprian Şerban ia şefia Camerei Deputaţilor / Învestirea Guvernului ar urma să aibă loc astăzi
-
astăzi, 10:20
FT: Echipa de tranziţie a lui Donald Trump vrea să retragă SUA din OMS „în prima zi” de mandat