Criza din Europa ar putea pune în pericol milioane de locuri de muncă din China

Criza datoriilor din Europa a început să îi afecteze pe unii exportatori chinezi, iar agravarea situaţiei ar putea să pună în pericol milioane de locuri de muncă din China, potrivit unor şefi de companii şi analişti.

Urmărește
1537 afișări
Imaginea articolului Criza din Europa ar putea pune în pericol milioane de locuri de muncă din China

Criza din Europa ar putea pune în pericol milioane de locuri de muncă din China (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Comenzile primite, de exemplu, de un producător de curele din estul Chinei au scăzut cu 50% într-un an, a declarat Wu Wenlong, directorul de vânzări al companiei Zhejiang L.F. Gifts and Decoration.

Compania producătoare de curele şi centuri de siguranţă pentru vehicule nu a recurs deocamdată la concedieri, dar Wu nu este optimist.

"Este improbabil ca pieţele externe să se redreseze imediat, vor avea nevoie de cel puţin doi ani", a estimat Wu.

Activităţile industriei prelucrătoare din China au început să scadă în această vară, în timp ce criza datoriilor din zona euro se agravează.

Uniunea Europeană este principala destinaţie a exporturilor chinezeşti în valoare de circa 380 miliarde de dolari pe an, iar scăderea acestora ar costa scump China, potrivit analiştilor.

"Agravarea crizei datoriilor din zona euro va fi o nenorocire pentru China din mai multe motive", a declarat Eswar Prasad, profesor la Cornell University din New York şi fost şef al departamentului pentru China al FMI.

El a menţionat drept factori negativi aprecierea dolarului, care ar frâna importurile europene, precum şi efectele în cascadă asupra încrederii de pe pieţele financiare şi din alte economii avansate, cu repercusiuni asupra cererii de produse din China.

Acest punct de vedere este susţinut şi de Ren Xianfang, analist la institutul IHS Global Insight în Beijing.

"În cazul scăderii cererii în Europa, impactul va fi semnificativ, în condiţiile în care UE atrage circa o cincime din exporturile Chinei", a spus analistul.

Xianfang crede însă că dacă economia SUA va rezista, impactul nu va fi atât de mare ca în 2008.

Ţările emergente, în special China, au contribuit puternic la redresarea economiei mondiale, după criza financiară din 2008.

În prezent, aceste ţări suferă din cauza unui exces de lichidităţi la nivel mondial, a instabilităţii fluxurilor internaţionale de capital, a scăderii cererii externe şi a volatilităţii preţurilor materiilor prime, a declarat recent la Washington guvernatorul băncii centrale chineze, Zhou Xiaochuan.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici