- Home
- Economic
- WASHINGTON, (01.10.2013, 10:01)
- Marius Oncu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
CRIZA DIN SUA: Oprirea parţială a activităţii statului federal va COSTA economia ţării 300 milioane de dolari pe zi
Oprirea parţială a activităţii statului federal american, după ce Congresul nu a adoptat bugetul pentru anul fiscal care a început la 1 octombrie, va cauza într-o primă perioadă pierderi de 300 milioane de dolari pe zi economiei SUA, potrivit estimărilor firmei de cercetare IHS, citate de Bloomberg.
Urmărește
1029 afișări
CRIZA DIN SUA: Oprirea parţială a activităţii statului federal va COSTA economia ţării 300 milioane de dolari pe zi
Chiar dacă suma reprezintă doar o mică parte din economia americană, de 15.700 de miliarde de dolari, impactul zilnic al blocajului bugetar va deveni treptat mai puternic. Prelungirea acestei situaţii afectează încrederea şi cheltuielile companiilor şi populaţiei, scrie Bloomberg.
Astfel, IHS estimează că întreruperea parţială a activităţii statului pentru o săptămână va reduce creşterea anualizată a PIB de la 2,2% la 2% în trimestrul al patrulea. Un blocaj de 21 de zile, precum cel din 1995-1996, ar putea avea un impact în avansul PIB de 0,9-1,4 puncte procentuale, afirmă Guy LeBas, analist la Janney Montgomery Scott, din Philadelphia.
ULTIMELE ȘTIRI
-
FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
-
Olaf Scholz şi Vladimir Putin au vorbit la telefon timp de o oră. Este prima discuţie directă din 2022
-
Macron: Europa se îndreaptă spre un război tarifar cu SUA şi China
-
Industria criptomonedelor este în extaz după victoria lui Donald Trump. Bitcoin, la noi maxime istorice
"Cheltuielile guvernamentale acoperă toate aspectele economiei, iar perturbarea acestora, mai mult decât pierderea directă a veniturilor, ameninţă încrederea investitorilor şi companiilor în moduri care pot afecta serios creşterea economică", a declarat LeBas.
Guvernul federal al SUA a pus în aplicare, de la miezul nopţii (07:00 ora României), prima oprire parţială a activităţii din ultimii 17 ani, după ce Partidul Republican, care controlează Camera Reprezentanţilor, nu s-a putut pune de acord cu Partidul Democrat, majoritar în Senat, asupra unei legi care să asigure statului fonduri de urgenţă, pentru o perioadă scurtă de timp. Republicanii cer în schimbul asigurării finanţării modificarea unei legi în domeniul sănătăţii adoptate în 2010.
Îngrijorarea că o oprire parţială a activităţii statului va influenţa negativ economia a cauzat declinul cotaţiilor pe bursa din SUA, în timp ce randamentul titlurilor de Trezorerie pe zece ani s-a situat la minimul a şapte săptămâni.
Indicele S&P 500 a închis în declin cu 0,6%, cele mai mari scăderi fiind înregistrate de companiile din domeniile bunuri de consum, financiar, pretrol şi gaze.
O blocare parţială a activităţii ar încetini iniţial creşterea economică, întrucât producţia pierdută în urma trimiterii angajaţilor în concedii este scăzută din PIB. Economiştii estimează că între 800.000 şi 1 milion din cei peste 2 milioane de angajaţi ai statului vor intra forţat în concediu.
Dacă oprirea activităţii se prelungeşte, va începe să afecteze mult mai puternic încrederea consumatorilor şi companiilor, consideră economiştii. În SUA, consumul reprezintă 70% din economie.
Bank of America Merrill estimează că un blocaj bugetar de două săptămâni ar limita cu 0,5 puncte procentuale creşterea economică, în timp ce o prelungire pe întreaga perioadă a lunii octombrie ar avea un impact negativ de 2 puncte procentuale în avansul PIB.
Congresul şi Casa Albă se vor confrunta şi în privinţa creşterii plafonului de îndatorare a ţării. Trezoreria americană a anunţat că nu va mai putea împrumuta bani după 17 octombrie, dacă limita nu este extinsă. Secretarul Trezoreriei, Jacob J. Lew, a declarat că eşecul unei creşteri a plafonului de îndatorare ar risca intrarea SUA în incapacitate de plată, cu efect "catastrofic".
Citește pe alephnews.ro: Sectorul tech e „zguduit” de prezența lui Elon Musk. Ce impact are noua administrație Trump asupra marilor companii
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Israelul a distrus o facilitate nucleară iraniană. Aceasta era considerată inactivă după închiderea oficială din 2003
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner a dat o declarație ciudată despre relația lor
PROSPORT.RO
Blat făcut de Prigoană și Mihaela?! Silviu nu era de fapt căsătorit, dar avea un 'contract de obligații' cu Mihaela, care nici măcar nu locuia cu el!
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe