Potrivit normelor programului, în cazul în care valoarea totală a finanţărilor solicitată de bănci depăşeşte plafonul stabilit de Guvern, de un miliard lei, atunci Fondul va efectua realocări de sume, cu acordul prealabil al Ministerului de Finanţe, stimulând băncile cu cea mai bună ofertă.
Persoanele care vor lua credit prin programul Prima Casă vor plăti un avans de 5% pentru o locuinţă de maximum 60.000 euro sau de 3.000 euro plus diferenţa din preţul de achiziţie, iar rata dobânzii va fi EURIBOR la 3 luni plus maxim 4% pe an, la credite în euro, respectiv ROBOR plus maxim 2,5%. Marja include şi nivelul total al comisioanelor percepute de finanţator.
Pentru achiziţionarea unei case prin intermediul programului guvernamental de garantare a creditelor trebuie achitat un avans de 5% din preţul de achiziţie al locuinţei, dacă preţul acesteia este mai mic sau egal cu 60.000 euro, sau de 3.000 euro plus diferenţa dintre preţul de achiziţie al locuinţei şi 60.000 euro, dacă preţul este mai mare de 60.000 euro.
Dobânda EURIBOR (media la împrumuturile interbancare pe piaţa europeană) la creditele pe trei luni este în prezent de 1,28%, în timp ce ROBOR (dobânda la creditele interbancare pe piaţa internă) la aceeaşi scadenţă se situează în prezent la 10,54% pe an.
Rata medie a dobânzii la creditele acordate de bănci populaţiei era de 18,86% pe an în luna martie, în timp ce la împrumuturile luate de firme dobânda medie a fost de 20,5% pe an, conform celor mai recente date prezentate de BNR.
Garanţia statului pentru creditele contractate în vederea achiziţionării primei locuinţe, în limita a 60.000 euro, va fi acordată şi în cazul persoanelor care solicită împrumutul pentru a construi o casă.
Banca va emite în acest caz o promisiune unilaterală de creditare, respectiv un document prin care finanţatorul îşi exprimă disponibilitatea de a acorda o finanţare unui beneficiar care, la data acordării, trebuie să se încadreze în condiţiile de eligibilitate ale Programului. Documentul va avea valabilitate pe perioada de construcţie a locuinţei, dar nu mai mult de 18 luni.
În momentul în care locuinţele sunt finalizate, promisiunile de creditare şi de garantare se transformă într-un contract de garantare, iar beneficiarul intră în posesia banilor pentru a putea plăti constructorului locuinţa, care devine ipotecă de gradul I în favoarea Ministerului Finanţelor.
În favoarea statului va fi instituită o ipotecă de rangul I asupra locuinţei, care nu poate fi înstrăinată timp de cinci ani de la data dobândirii.
Dacă beneficiarul nu poate plăti trei rate consecutive, pe parcursul a 90 zile, va fi declanşat procesul de executare prin Agenţia Naţională de Administrare Fiscală.
Procedurile de executare a persoanelor care au contractat credite pentru achiziţionarea locuinţei, dar care nu mai pot achita ratele vor fi însă suspendate temporar, în cazul unor situaţii care pot avea consecinţe sociale deosebite.
Beneficiarii se obligă totodată să constituie un depozit colateral pentru garantarea dobânzii, în valoare egală cu trei rate de dobândă, şi să asigure locuinţa achiziţionată împotriva tuturor riscurilor, cesionând drepturile de despăgubiri în favoarea statului.
Băncile nu vor percepe comision de rambursare anticipată, iar durata maximă a creditului va fi de 30 de ani.
Pentru 2009, plafonul garanţiilor care pot fi emise este de un miliard euro, incluzând şi valoarea promisiunilor de garantare emise de Fond, în numele şi în contul statului.
"Până la această oră au depus oferte 12 bănci pentru credite în valoare de 814 milioane euro. Toate ofertele se încadrează în limitele maximale de dobândă stabilite de Guvern, iar vineri suntem în măsură să spunem câte bănci s-au înscris în program", a spus Boc.
Aurel Şaramet, preşedintele Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, care garantează în numele statului creditele pentru populaţie prin programul "Prima Casă", a declarat anterior că a primit până joi dimineaţă oferte de la şapte bănci, în valoare totală de 450 milioane euro. Termenul limită de depunere a ofertelor este sfârşitul zilei de joi.
El a precizat că cele şapte bănci care au depus ofertele sunt Banca Transilvania, Leumi Bank, BRD, ATE, Raiffeisen, Millenium şi Volksbank.
Vicepreşedintele pentru retail al Raiffeisen Bank, Răzvan Munteanu, a declarat, miercuri, că banca a stabilit un plafon iniţial de 50 de milioane de euro pentru activitatea de creditare din cadrul programului "Prima casă".
Totodată, reprezentanţii ai Millennium au afirmat, pentru MEDIAFAX, că plafonul maxim pentru participarea la programul "Prima Casă" este estimat de bancă la 30 milioane de euro, menţionând că nu se exclude posibilitatea suplimentării acestei sume pe parcursul dezvoltării proiectului.
În afara celor şaspte bănci, surse bancare au afirmat că şi Piraeus Bank şi Bancpost vor să acorde credite în cadrul programului "Prima Casă" în valoare de până la 100 milioane euro, şi respectiv 50 milioane euro.
Pe de altă parte, Şaramet a arătat că au mai existat discuţii cu Alpha Bank, Banca Românească, CEC şi BCR, care urmează să depună oferte pentru credite cu o valoare estimată la 300-400 milioane de euro.
Persoanele care vor lua credit prin programul "Prima Casă" vor plăti un avans de 5% pentru o locuinţă de maximum 60.000 euro sau de 3.000 euro plus diferenţa din preţul de achiziţie, iar rata dobânzii va fi EURIBOR (rata solicitată între principalele bănci din zona euro la depozitele pe piaţa interbancară) la 3 luni plus maxim 4% pe an, la credite în euro, respectiv ROBOR (rata dobânzii la împrumuturi pe piaţa interbancară românească) plus maxim 2,5 puncte procentuale. Marja include şi nivelul total al comisioanelor percepute de finanţator.
Dobânda Euribor la trei luni a scăzut, săptămâna aceasta, la un minim record, de 1,206%, în timp ce ROBOR se situa joi în jurul a 10,3%.
Garanţia statului pentru credite, în limita a 60.000 euro, va fi acordată şi în cazul persoanelor care solicită împrumutul pentru a construi o casă.