Criza economică şi concurenţa au majorat traficul în reţelele mobile

Criza economică şi intensificarea concurenţei au avut ca efect creşterea traficului în reţelele de telefonie mobilă cu 33,9% în primele şase luni, faţă de finele anului 2008, în timp ce numărul de utilizatori a scăzut cu 60.000, la 24,4 milioane, a declarat preşedintele ANCOM, Cătălin Marinescu.

Urmărește
22 afișări
Imaginea articolului Criza economică şi concurenţa au majorat traficul în reţelele mobile

Criza economică şi concurenţa au majorat traficul în reţelele mobile (Imagine: Claudia Veja/Mediafax Foto)

"Efectul celor doi factori a fost benefic pentru utilizatori, care au vorbit mai mult şi au plătit mai puţin decât înainte. Traficul de voce în reţelele de telefonie mobilă a totalizat peste 19,5 miliarde de minute în prima jumătate a anului, în urcare cu 33,9% faţă de nivelul consemnat la finele anului 2008", a spus Marinescu, prezent, luni, la evenimentul IT&C Global Forum 2009.

El a adăugat că, în privinţa numărului total de clienţi, 9,7 milioane aveau acces la serviciile de telefonie mobilă prin intermediul unui abonament, în timp ce 14,8 milioane intrau în categoria utilizatorilor de cartele preplătite.

Comparativ cu iunie 2008, numărul de abonaţi din sectorul telefoniei mobile a urcat cu 9,6%, de la 8,5 milioane la 9,7 milioane, în timp ce avansul utilizatorilor de cartele a fost de 14,1%, la 14,8 milioane, conform datelor prezentate de şeful Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).

"Cu toate că numărul de linii a crescut cu 17,8%, la 5,3 milioane, traficul de voce în sectorul telefoniei fixe a scăzut cu 16% faţă de iunie 2008", a afirmat Marinescu.

Rata penetrării telefoniei fixe a ajuns la 24,7% la 100 de locuitori, în creştere cu 3,6% faţă de iunie 2008. Raportat la 100 de gospodării, rata penetrării a avansat cu 3,1 puncte, la 54,6%.

Marinescu a arătat că, sub impactul intensificării concurenţei, crizei financiare şi al cadrului de reglementare, operatorii telecom şi-au adaptat ofertele la criză, scăzând tarifele şi majorând numărul de minute incluse, inclusiv către alte reţele.

"De asemenea, tarifele de interconectare reglementate au permis scăderea preţurilor la convorbiri în afara reţelei. Utilizatorii şi-au reanalizat bugetele de comunicaţii şi au renegociat contractele, unii decizând să nu mai prelungească, alţii cerând condiţii mai bune, mulţi folosind ca argumente posibilitatea portării numărului şi ofertele concurente", a afirmat şeful ANCOM.

ANCOM este instituţia care stabileşte regulile pentru piaţa de comunicaţii din România şi urmăreşte respectarea acestora.

Cei mai importanţi jucători pe piaţa locală de profil sunt Orange România, Vodafone România, Cosmote România, Telemobil (Zapp Mobile) şi RCS&RDS, alături de Romtelecom şi UPC România.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici