Criza energetică din Europa. Ce scriu marile ziare despre cum Rusia îngenunchează Europa în prag de iarnă

Pentru cetăţenii din Europa, gazul natural care le încălzeşte locuinţele în luna octombrie costă de cel puţin cinci ori mai mult decât în urmă cu un an. Motivele sunt variate: printre acestea se numără cutremurele din Olanda, încercarea Chinei de a reduce emisiile şi politica de putere a preşedintelui rus Vladimir Putin.

Urmărește
3096 afișări
Imaginea articolului Criza energetică din Europa. Ce scriu marile ziare despre cum Rusia îngenunchează Europa în prag de iarnă

Cu toate acestea, impactul este simţitor. Preţurile record plătite de furnizorii din Europa şi deficienţele în aprovizionarea cu gaze pe tot continentul au stârnit temerile unei crize energetice severe, mai ales în condiţiile unei ierni vitrege. Gospodăriile se confruntă deja cu facturi mai ridicate, în timp ce unele industrii consumatoare de energie au început să încetinească producţia, împiedicând optimismul în ceea ce priveşte redresarea economică post-pandemică, relatează Financial Times.

Deşi unii analişti ai industriei gazelor consideră că scumpirea este un fenomen temporar, cauzat de luxaţiile economice survenite în urma pandemiei, mulţi alţii spun că situaţia actuală evidenţiază o slăbiciune structurală pe un continent care a devenit prea dependent de gazul importat.

„Europa are în principal două opţiuni pentru aprovizionare suplimentară cu gaze, deoarece depinde atât de mult de importuri: Rusia sau încărcăturile de gaze naturale lichefiate”, spune Tom Marzec-Manser, analist la ICIS.

Care este poziţia Rusiei în raport cu criza energetică din Europa?

Ambasadorul Kremlinului la UE a cerut Europei să remedieze legăturile cu Moscova pentru a evita viitoarea penurie de gaze, dar a insistat că Rusia nu are nimic de-a face cu recenta creştere a preţurilor.

Vladimir Chizhov, reprezentatul permanent al Rusiei în UE, a declarat că se aşteaptă ca Gazprom, exportatorul controlat de stat care furnizează 35% din necesarul european de gaze, să răspundă rapid instrucţiunilor lui Putin de a ajusta producţia.

Acţiunea, care ar putea ajuta la încetinirea scumpirilor, va trebui să aibă loc „mai devreme decât mai târziu”. „Vladimir Putin a dat câteva sfaturi firmei Gazprom pentru a deveni mai flexibilă. Şi ceva mă face să cred că aceasta va asculta”, a declarat Chizhov pentru Financial Times.

În timp ce respinge afirmaţiile parlamentarilor europeni conform cărora Rusia a jucat un rol în criza de gaze din Europa, Chizhov a spus că alegerea Europei de a trata Moscova drept „adversar” geopolitic nu a ajutat.

Impactul economic al crizei energetice în Rusia

Criza gazelor de pe piaţa energiei a scos în evidenţă statutul Rusiei de colos financiar şi superputere a petrolului şi gazului. Valoarea în moneda locală a exporturilor de petrol din Rusia a fost de aproximativ 6.000 de ruble pe baril, relatează Bloomberg.

O privire de ansamblu asupra câştigurilor Rusiei în comparaţie cu alte pieţe emergente ilustrază divergenţele dintre acestea. Previziunile de câştig pe 12 luni pentru acţiunile cotate la Moscova au crescut cu 15% din a doua jumătate a anului. În comparaţie, previziunile de profit pentru companiile din Arabia Saudită au crescut cu 6,7%, situaţie similară şi în Asia, în timp ce în America Latină au scăzut mult sub această cifră.

Adminsitratorii de capital, cum ar fi fondul Carrhae Capital, cu sediul în Londra, au răspuns prin trecerea parţială de la acţiunile tehnologice chineze la companiile energetice ruseşti în al treilea trimestru. Wells Fargo Asset Management şi-a mutat, de asemenea, investiţiile din China în Rusia.

Rolul conductei Nord Stream 2 în politica rusă a crizei energetice

Conducta Nord Stream 2 este construită sub Marea Baltică între Rusia şi Germania, dar funcţionalitatea ei depinde de un proces de autorizare lung, complicat şi extrem de politizat. Putin a menţionat că o altă cale majoră pentru exporturile ruseşti către Europa era mai scumpă şi mai poluantă.

„Să ne gândim la creşterea potenţială a ofertei pe piaţă, doar că trebuie să o facem cu atenţie”, a spus Putin miercuri la o întâlnire televizată.

Putin a cerut guvernului şi directorilor săi energetici soluţii cu privire la modul de stabilizare a pieţei energiei, iar Nord Stream 2 nu a fost singura propunere. Novak, fost ministru al energiei şi unul dintre arhitecţii OPEC+, a sugerat, de asemenea, vânzarea unor volume suplimentare pe propria platformă electronică Gazprom, cu sediul la Sankt Petersburg.

Cu toate acestea, soarta Nord Stream 2 este din ce în ce mai legată de situaţia din Europa. Scăderea din septembrie a exporturilor Rusiei a născut opinia că ţara reţine aprovizionarea pentru a forţa aprobarea mai rapidă a conductei.

Putin a declarat că firma Gazprom va trimite mai mult gaz prin Ucraina decât prevede contractul anual. Cu toate acestea, el a discutat şi despre caracterul adecvat al ţării ca rută de tranzit, spunând că noile sisteme de conducte ale Rusiei sub Marea Neagră şi Marea Baltică – care includ Nord Stream 2 – sunt superioare din punct de vedere economic şi ecologic.

 

 

 

 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici