- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Criza euro se adânceşte. Spreadurile datoriilor Spaniei, Italiei şi Belgiei ating un maxim record
Criza din zona euro s-a adâncit, marţi, spreadurile obligaţiunilor Spaniei, Italiei şi Belgiei atingând un nivel istoric, iar Portugalia a avertizat că băncile din ţară se confruntă cu riscuri intolerabile.
Criza euro se adânceşte. Spreadurile datoriilor Spaniei, Italiei şi Belgiei ating un maxim record (Imagine: Radu Iordache/Mediafax Foto)
Euro s-a depreciat sub pragul de 1,3 dolari pe unitate pentru prima oară de la jumătatea lunii septembrie, în pofida încercărilor liderilor europeni de a calma pieţele.
La două zile după ce Uniunea Europeană a aprobat un ajutor de 85 de miliarde de euro pentru Irlanda, temerile privind extinderea crizei în Portugalia şi Spania au persistat, iar costul împrumuturilor unor ţări mari precum Italia, Franţa şi Spania a crescut.
Pieţele iau deja în calcul un evantual ajutor pentru Portugalia, deşi autorităţile de la Lisabona dezmint, aşa cum au procedat iniţial şi liderii irlandezi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
România are cu 6.000 mai puţini pensionari, dar pensii mai mari
-
Cel puţin 100 de nord-coreeni au fost ucişi în lupte alături de forţele ruse, afirmă Seulul
-
Bulgaria introduce controale temporare la frontiera cu România începând cu 1 ianuarie 2025
Ajutorul pentru Portugalia nu va reprezenta o problemă, dar asistenţa Spaniei ar testa resursele UE şi ar pune mai mult sub semnul întrebării integritatea zonei euro, fiind posibil ca problemele să continue să se extindă în restul Europei.
Italia, a treia mare economie din zona euro, este considerată prea mare pentru a intra în faliment şi prea mare pentru a primi un ajutor de urgenţă.
Willem Buiter, analist la Citigroup, a descris criza datoriilor din zona euro drept "o uvertură", anticipând că temerile privind defaultul statelor s-ar putea extinde în curând în Japonia şi Statele Unite.
"Nu există o siguranţă absolută a datoriilor suverane", afirmă Buiter.
Tomasso Padoa-Schioppa, fost ministru de Finanţe italian, consilier al guvernului elen, a recunoscut că pieţele sunt "foarte nervoase", dar crede că temerile legate de Spania şi alte ţări mari din zona euro sunt exagerate.
Euro este tranzacţionat sub 1,3 dolari pe unitate şi s-a depreciat cu peste 7% de la începutul lui noiembrie.
Spreadul obligaţiunilor pe termen de zece ani ale Spaniei, Italiei şi Belgiei, faţă de cele germane, a urcat la cel mai ridicat nivel de la crearea euro, în ianuarie 1999.
Indicele iTraxx SovX, al costului asigurărilor datoriilor suverane (CDS) ale statelor europene occidentale, a urcat la un maxim istoric de 0,2%.
"Situaţia este foarte îngrijorătoare, întrucât Spania este aproape prea mare, iar Italia prea mare pentru a fi salvate", a declarat Everett Brown, analist la compania IDEAglobal.
Banca centrală din Portugalia a avertizat că băncile din ţară se vor confrunta cu un risc intolerabil, dacă guvernul nu va consolida finanţele publice.
Datele economice publicate marţi în Europa au scos în evidenţă discordanţele economice dintre statele zonei euro.
Astfel, şomajul din Germania a scăzut pentru a 16-a lună consecutiv, în timp ce în Italia a urcat în octombrie la 8,6%, de la 8,3% în luna precedentă.
În Grecia, vânzările de retail au scăzut cu 9,9% în septembrie, faţă de intervalul similar din 2009, în urma măsurilor de austeritate.
Irlanda se confruntă cu sarcina dificilă de a respecta măsurile de austeritate asumate în schimbul ajutorului UE/FMI. Spreadul datoriilor băncilor irlandeze a continuat să crească marţi, în pofia planului de salvare.
Pe lângă planul destinat Irlandei, liderii UE au aprobat duminică şi crearea unui Mecanism european de stabilitate (ESM), la propunerea Germaniei şi Franţei, pentru combaterea crizelor.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO