- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Criza financiară internaţională poate afecta indirect România
Criza financiară internaţională, care a generat probleme deosebit de grave unora dintre cele mai puternice instituţii financiare din lume, s-ar putea răsfrânge indirect asupra României, prin limitarea fluxurilor de capital şi prin reducerea apetitului pentru risc al investitorilor, cred analiştii.
Criza financiară internaţională poate afecta indirect România
"Influenţa asupra României a crizei financiare aflate în derulare şi a încetinirii creşterii economice din SUA şi cea la nivel mondial va depinde de măsura în care aceste evenimente reduc fluxurile de capital în ţară, punând accent pe stabilitatea şi sănătatea sistemelor bancare mondiale şi româneşti. Este de aşteptat ca în continuare condiţiile de creditare să fie aspre, iar costurile să se majoreze. Pentru România acest lucru este relevant, având în vedere dezechilibrele externe şi nevoile de finanţare", a declarat agenţiei MEDIAFAX Marko Mrsnik, analist al agenţiei de evaluare financiară Standard&Poor's (S&P).
ULTIMELE ȘTIRI
-
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
România are cu 6.000 mai puţini pensionari, dar pensii mai mari
-
Cel puţin 100 de nord-coreeni au fost ucişi în lupte alături de forţele ruse, afirmă Seulul
-
Bulgaria introduce controale temporare la frontiera cu România începând cu 1 ianuarie 2025
Pieţele financiare internaţionale au fost zdruncinate la începutul săptămânii după ce Lehman Brothers, a patra mare bancă de investiţii din SUA, cu active, deţinute la 31 mai, de 639 de miliarde de dolari, a anunţat că va solicita protecţie din partea autorităţilor sub legea falimentului.
Vestea falimentului Lehman Brothers, cel mai mare din istoria SUA, nu a fost singura care a influenţat pieţele. Astfel, Bank of America, cea mai mare bancă de retail din SUA, a anunţat că a ajuns la un acord pentru preluarea în întregime a grupului financiar Merrill Lynch, pentru 50 miliarde dolari.
La finele săptămânii trecute, AIG a apelat la autorităţile federale pentru obţinerea unei finanţări pe termen scurt de 40 miliarde de dolari, după ce discuţiile cu eventuali investitori interesaţi de o preluare, printre care Berkshire Hathaway, deţinută de Warren Buffett, au eşuat. Analiştii sunt de părere că AIG ar putea fi următorul gigant financiar prăbuşit în urma crizei economice globale.
Toate aceste turbulenţe s-au reflectat imediat şi în România, prin pierderi înregistrate la bursă şi prin deprecierea leului în raport cu euro, în contextul creşterii aversităţii la risc a investitorilor.
Pe termen mai lung însă, efectele crizei internaţionale asupra sectorului bancar românesc şi asupra economiei în ansamblu ar putea fi generate de expunerile deţinute pe piaţa americană de băncile mamă ale instituţiilor de credit din România şi de relaţiile de afaceri ale acestora cu companiile aflate în dificultate.
Grupurile financiare UniCredit, Erste, Raiffeisen, ING sau Societe Generale sunt instituţii importante la nivel european care deţin subsidiare în România, iar eventualele probleme pe care le-ar întâmpina ar putea să se reflecte şi în activităţile locale.
Reprezentanţii UniCredit, Erste şi ING au declarat agenţiei MEDIAFAX că grupurile au activităţi în SUA, într-o mai mare sau mai mică măsură.
"Erste Group nu are nici un fel de expunere pe piaţa ipotecară americană şi astfel niciun fel de expunere pe segmentul subprime. Grupul deţine însă un portofoliu ABS/CDO (active şi titluri garantate - n.r.) în SUA din care aproape 90% are rating A şi mai sus. Datorită faptului ca nu a survenit o deteriorare a calităţii activelor de bază, nu a fost şi nici nu va fi, estimăm noi, necesară calcularea de amortizări pentru acest portofoliu", a spus purtătorul de cuvânt al Erste Bank pentru Europa Centrală, Ionuţ Stanimir.
În acelaşi timp, purtătorul de cuvânt al ING a arătat că grupul deţine activităţi consistente în SUA, pe partea de asigurări, pensii, administarea activelor, în timp ce reprezentanţii UniCredit au menţionat că expunerea instituţiei faţă de Lehman Brothers este foarte limitată în ceea ce priveşte creditele, iar în ceea ce priveşte obligaţiunile Lehman Brothers, ea este în totalitate gestionabilă.
Potrivit unei analize publicate pe site-ul Fondului Monetar Internaţional, prezenţa băncilor străine generează, pe lângă avantaje şi o serie de dezavantaje şi riscuri, analiştii menţionând, printre acestea, diminuarea sau întreruperea creditării, în cazul unor evenimente importante pe pieţele de origine.
Analiştii sunt de părere că problemele economice de pe piaţa de origine pot determina o instituţie internaţională să îşi reducă operaţiunile din străinătate.
"Criza financiară ar putea genera probleme pentru anumite bănci europene, pe măsură ce falimentele sau achiziţiile altor instituţii de credit sunt puse în practică", a spus Andrew Colquhoun, director în cadrul Fitch Ratings.
În opinia lui Kenneth Orchard, vicepreşedinte al Moody's Investors Service, marile bănci americane şi europene îşi reevaluează activităţile, ceea ce contribuie la creşterea costului capitalului şi diminuează apetitul pentru risc la nivel mondial.
"România a împrumutat sume considerabile de bani din străinătate în ultimii ani. Aceste fonduri au fost un factor de creştere economică. Este foarte puţin probabil ca economia să poată continua să crească în ritmul actual, în contextul reducerii fluxurilor de capital. Moody's nu se aşteaptă la o criză economică, dar estimăm la o încetinire puternică a avansului în următoarele 6-12 luni", a arătat Orchard.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO