Criza financiară nu afectează companiile de petrol şi gaze din România - analist Erste

Companiile de petrol şi gaze din România nu sunt afectate de criza financiară şi este puţin probabil să aibă dificultăţi în accesarea de credite pentru investiţii pentru că au lichidităţi şi performanţe operaţionale solide, potrivit analistului Erste Židoň Jakub.

Urmărește
108 afișări
Imaginea articolului Criza financiară nu afectează companiile de petrol şi gaze din România - analist Erste

Criza financiară nu afectează companiile de petrol şi gaze din România - analist Erste (Imagine: Mediafax Foto)

"Estimez că aceste companii vor posta rezultate solide în trimestrul al treilea, având în vedere că previziunile pentru trimestrele rămase sunt, încă, relativ «roz». Singurul segment care poate fi influenţat într-o oarecare măsură de criza financiară este cel imobiliar, însă ponderea sa în profitul operaţional al companiilor este relativ marginal", a declarat pentru MEDIAFAX analistul sectorului de petrol şi gaze din grupul austriac Erste.

Indicatorii pentru acest sector luaţi în calcul sunt marja de upstream (diferenţa dintre preţul ţiţeiului brut şi costurile de producţie), care se află în descreştere ca urmare a scăderii preţului ţiţeiului brut, marja de rafinare şi cea din zona petrochimică.

"Ar trebui să subliniem că această descreştere (a marjei de upstream, n.r.) s-a produs de la un nivel record al tuturor timpurilor, până la un nivel «normal». Marjele de rafinare sunt încă foarte puternice, în principal datorită marjei ridicate pentru motorină; nu prezintă niciun semn de încetinire economică. Oricum, mă aştept ca marja de rafinare să scadă şi să atingă cel mai scăzut nivelul în 2011-2012. Marjele din sectorul petrochimic înregistrează o scădere şi mai accentuată, datorită scăderii preţului ţiţeiului brut şi scăderii ulterioare a preţului benzinei nafta", a adăugat sursa citată.

Reprezentanţii Petrom susţin că producătorul de petrol şi gaze poate asigura investiţiile asumate şi atingerea obiectivelor de eficientizare şi nu resimte efectele negative ale crizei de pe piaţa financiară internaţională.

Compania a obţinut, săptămâna trecută, cel mai mare credit pe termen mediu acordat unei companii din România, în valoare de 375 de milioane de euro, care va fi utilizat pentru acoperirea nevoilor financiare curente şi a programului de investiţii, de circa 1,5 miliarde de euro anual.

De asemenea, oficialii producătorului de gaze Romgaz Mediaş şi ai operatorului sistemului de transport al gazelor Transgaz Mediaş au declarat, în această săptămână, că nu resimt efecte negative ale crizei finaciare.

Totodată, deşi această perioadă nu este favorabilă investiţiilor, companiile de petrol şi gaze dispun de lichidităţi şi generează flux de numerar, ca urmare a performanţelor operaţionale solide.

"Anumite companii ar putea întâmpina dificultăţi limitate în finanţare, de exemplu Lotos din Polonia, dar aceasta este o companie mult mai mică, având un nivel uriaş de cheltuieli pentru investiţii. Nu cred că vor fi asemenea cazuri şi în România", a spus Jakub.

Pe de altă parte, evoluţia companiilor de servicii petroliere depinde de preţul ţiţeiului brut, în timp ce companiile de electricitate vor putea să finanţeze proiectele aflate în derulare.

"Dacă preţul rămâne relativ ridicat, atunci ar fi logic să se investească în continuare, în ciuda crizei financiare. Este acelaşi lucru: dacă un proiect are un potenţial de profit ridicat, de ce să nu investeşti? (...) Ţinând cont de actualele preţuri ridicate din sectorul energetic, companiile de profil nu vor întâmpina probleme de finanţare a oricăror proiecte", a mai spus Jakub.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici