- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (15.01.2025, 14:01)
- Andrei Şerbănescu
Criza natalităţii împinge ecoonomia globală spre prăpastie
Cele mai bogate economii ale lumii vor trebui să îşi dubleze, cel puţin, ritmul de creştere a productivităţii pentru a menţine îmbunătăţirile istorice ale nivelului de trai, în contextul unei scăderi accentuate a ratei natalităţii, raportează Financial Times.
Urmărește
249 afișări
Criza natalităţii împinge ecoonomia globală spre prăpastie
Un raport McKinsey, care analizează impactul economic al acestei scăderi, arată că ţări precum Marea Britanie, Germania, Japonia şi SUA trebuie să înregistreze o creştere a productivităţii de două ori mai rapidă decât cea din ultimul deceniu pentru a menţine ritmul de creştere al nivelului de trai observat începând din anii 1990, relatează Ziarul Financiar.
Conform raportului publicat miercuri, pentru a egala creşterea PIB-ului pe cap de locuitor înregistrată între 1997 şi 2023, Franţa şi Italia ar trebui să îşi tripleze ritmul de creştere a productivităţii în următoarele trei decenii. În cazul Spaniei, productivitatea ar trebui să crească de patru ori până în 2050.
Raportul evidenţiază consecinţele grave ale scăderii natalităţii asupra economiilor prospere, acestea devenind vulnerabile din cauza reducerii proporţiei populaţiei de vârstă activă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Democrativa PSD-PNL s-a degradat în ultimul hal! Deciziile importante ale României vor fi votate de UDMR
-
POT: 125 de parlamentari au semnat pentru suspendarea lui Iohannis
-
Lasconi: Promisiunea lui Ciolacu privind indexarea pensiilor din septembrie, minciună
-
Premierul Poloniei acuză Rusia că a plănuit atacuri teroriste asupra unor companii aeriene din întreaga lume
Dacă nu se iau măsuri, „tinerii vor moşteni o economie cu o creştere mai lentă şi vor suporta povara financiară a unui număr mai mare de pensionari, în timp ce fluxul tradiţional de bogăţie între generaţii se va diminua”, a declarat Chris Bradley, director al McKinsey Global Institute.
Guvernele din întreaga lume încearcă să facă faţă unei crize demografice generate de creşterea costurilor pentru locuinţe şi îngrijirea copiilor, dar şi de factori sociali precum scăderea numărului de tineri implicaţi în relaţii.
În prezent, două treimi din populaţia lumii trăieşte în ţări cu rate ale natalităţii pe femeie sub „rata de înlocuire” de 2,1. Populaţiile sunt deja în declin în mai multe state membre OCDE, inclusiv Japonia, Italia şi Grecia, precum şi în China şi numeroase ţări din Europa Centrală şi de Est.
„Sistemele noastre economice şi contractele sociale au fost construite în perioade în care populaţia, în special cea de vârstă activă, era în creştere, susţinând expansiunea economică şi oferind sprijin oamenilor care trăiesc mai mult”, a explicat Bradley. „Acest model nu mai funcţionează.”
Bradley, co-autor al raportului, a subliniat că nu există „o soluţie unică” pentru a face faţă provocărilor demografice.
„Va fi necesar un mix de politici care să includă atragerea mai multor tineri în câmpul muncii, prelungirea vieţii active şi, ideal, creşterea productivităţii”, a adăugat el.
Raportul McKinsey vine în completarea avertismentelor emise anterior de OCDE, care a subliniat anul trecut că scăderea natalităţii ameninţă „prosperitatea generaţiilor viitoare” şi a îndemnat guvernele să se pregătească pentru un „viitor caracterizat de o fertilitate redusă”.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk a acuzat Rusia că a planificat o campanie teroristă aeriană „împotriva companiilor aeriene din întreaga lume”
Citește pe www.zf.ro: În timp ce gazul din Marea Neagră deja a început să se vândă, România are o listă de 22 de centrale de energie care vor avea nevoie de peste 8 mld. metri cubi pe an, cam cât se va scoate anual din Neptun Deep. Care este stadiul pe fiecare proiect?
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Eminescu și nevoia de poezie sunt salvarea într-o perioadă de criză contemporană. De ce avem nevoie de poet în epoca haosului digital
Cum ar arăta viaţa fără asigurări: câţi bani ar trebui să scoată din buzunar un român fără asigurare de călătorie şi sănătate
Ţara care nu mai vrea să le cumpere străinii casele. Guvernul a impus taxe uriaşe pentru persoanele din afara UE care vin să cumpere proprietăţi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nu scăpăm! Vin ninsorile săptămâna viitoare și în București. Pe ce dată începe să ningă, potrivit meteorologilor Accuweather
CANCAN.RO
Motivul pentru care unele persoane se simt epuizate, imediat după ce se trezesc, dimineața, potrivit dr. neurochirurg Vlad Ciurea
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 17:27
Ursula von der Leyen primeşte Premiul Charlemagne pentru serviciile aduse Europei
-
astăzi, 17:22
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1057. ISW: Putin nu va renunţa la obiectivele sale de a ocupa în totalitate Ucraina / Atac masiv cu rachete ruseşti asupra Ucrainei / Avioanele de luptă au fost ridicate de la sol în Polonia