Criza şi viitorul Europei, subiectul unui important discurs care va fi susţinut de Nicolas Sarkozy joi

Publicat: 30 11. 2011, 07:35
Actualizat: 06 11. 2012, 11:59

Acum trei ani, la 25 septembrie 2008, în plină criză financiară, preşedintele francez a făcut acelaşi lucru, tot la Toulon (sud-est), într-un discurs pe un ton solemn, criticând „derivele” capitalismului financiar, după prăbuşirea băncii americane Lehmann Brothers.

Trei ani mai târziu, situaţia a părut rareori atât de sumbră. În Franţa, şomajul continuă o evoluţie către cel mai înalt nivel înregistrat din 1999 încoace, experţii revizuiesc în scădere perspectivele de creştere în 2012 şi cotaţia sa „AAA”, a cărei menţinere a fost ridicată la rangul de prioritate absolută de către preşedinte, pare că mai atârnă doar de un fir de păr.

Totuşi, viitorul zonei euro nu a părut niciodată atât de ameninţat de criza datoriilor suverane. De mai multe zile, Parisul şi Berlinul negociază dur, în încercarea de a găsi remedii.

Aşa cum a subliniat reuniunea de la Strasbourg joia trecută, cancelarul german Angela Merkel refuză cu încăpăţânare ca Banca Centrală Europeană (BCE) să intervină mai amplu în piaţă. „Angela Merkel nu schiţează nicio mişcare, deşi este pe buza prăpastiei”, spun unii cu dezolare la Paris.

Faimoasa iniţiativă franco-germană promisă înaintea summitului de la 8 şi 9 decembrie la Bruxelles ar trebui, astfel, să vizeze o consolidare a disciplinei bugetare în zona euro. „Revenirea la echilibrul bugetar”, considerată „regula de aur” pentru toţi, „cu instituţii care vor fi mai puternice”, a rezumat-o marţi ministrul Bugetului, Valerie Pecresse.

Însă aceste negocieri nu mai sunt „actuale”, se dădeau marţi asigurări la Paris, în contextul în care Angela Merkel urmează să se adreseze vineri Bundestagului (Camera inferioară a Parlamentului). Nicolas Sarkozy nu va putea, deci, decât să le evoce la Toulon şi să consacre esenţialul discursului său pentru a face „pedagogia crizei”, afirma un ministru.

Postura de „căpitan la timona navei Franţa pe timp de furtună” întreţinută de Nicolas Sarkozy s-a concretizat printr-un salt net al popularităţii sale, în aceste ultime săptămâni, chiar dacă sondajele îl dau în continuare drept perdant în alegerile din 2012, mult în urma candidatului socialist Francois Hollande.