Crizele în istorie au durat doi ani, România îşi va reveni la sfârşitul anului viitor

România îşi va reveni din criză la sfârşitul anului viitor, cu un an mai târziu decât Statele Unite ale Americii şi celelalte state dezvoltate din Europa, întrucât efectele crizei au apărut la un an diferenţă, potrivit estimărilor Coface România.

Urmărește
60 afișări
Imaginea articolului Crizele în istorie au durat doi ani, România îşi va reveni la sfârşitul anului viitor

Crizele în istorie au durat doi ani, România îşi va reveni la sfârşitul anului viitor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"În general, crizele în istorie au durat cam doi ani. Dacă în SUA a început criza în trimestrul patru din 2007, în ultimul trimestru al acestui an ies din criză. În România, criza a debutat în septembrie-octombrie 2008 şi, ca urmare, va ieşi din criză în trimestrul patru 2010", a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, directorul general al Coface pentru România, Bulgaria şi Slovacia, Cristian Ionescu.

El a arătat că situaţia în România se va restabili când încrederea investitorilor străini va reveni şi se vor relua proiectele imobiliare.

Ionescu apreciază că diponibilizările în companii vor continua, ducând la creşterea şomajului, care va determina la rândul său o majorare a ratei de default la bănci şi la furnizorii de utilităţi, precum şi o scădere a consumului.

"Şomajul va continua să crească încă şase luni după încetarea crizei, iar angajările nu se vor relua imediat, ci atunci când creşterea va deveni sustenabilă şi va exista încrederea că s-a terminat criza", a spus directorul Coface.

Totodată, el apreciază că, până când băncile nu vor putea accesa finanţări ieftine din străinătate şi nu vor înregistra o tendinţă de scădere a ratei de default, creditarea nu îşi va reveni.

"Părerea mea este că nu am atins încă punctul de jos al crizei şi cred că primul trimestru al anului viitor va fi unul greu pentru toată lumea", a mai spus Ionescu.

Înfiinţată în anul 1946, Coface Franţa este o agenţie de rating care desfăşoară şi activităţi de asigurare a creditelor de export, inclusiv pentru guvernul Franţei. De asemenea, instituţia desfăşoară activităţi de colectare şi securitizare a creanţelor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici