- Home
- Economic
- ZAGREB, (06.11.2013, 15:23)
- Marius Oncu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Croaţia ar putea cere ajutorul FMI, din cauza necesarului ridicat de finanţare şi dobânzilor mari
Croaţia, cel mai nou membru al UE, ar putea apela la ajutorul Fondului Monetar Internaţional (FMI), întrucât necesarul de finanţare al statului devine anul următor "enorm şi foarte riscant", în timp ce dobânzile se menţin ridicate, a declarat ministrul de Finanţe, Slavko Linic.
Urmărește
113 afișări
Croaţia ar putea cere ajutorul FMI, din cauza necesarului ridicat de finanţare şi dobânzilor mari (Imagine: Shutterstock)
Guvernul croat trebuie să împrumute anul următor 44 miliarde de kuna (5,8 miliarde de euro) pentru a refinanţa datorii şi pentru a acoperi deficitul bugetar, de 16 miliarde de kuna (2,1 miliarde de euro), a spus Linic, potrivit revistei croate Globus, citate de Bloomberg. Un purtător de cuvânt al guvernului a confirmat declaraţiile ministrului.
"La o dobândă ridicată, de 5-7%, în funcţie de unde împrumutăm bani - de pe piaţa internă sau de pe cea externă, suma pe care trebuie să o împrumutăm este enormă şi riscantă. În cooperare cu Fondul, condiţiile de împrumut ar fi mult mai favorabile. Vom avea nevoie de tot ajutorul pe care îl putem obţine", a spus ministrul, adăugând că ajutorul FMI "este o posibilitate la care nu putem renunţa".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Centrul Global de Angajament (GEC) din cadrul Departamentului de Stat al SUA, acuzat de republicani că-i cenzurează pe americani, se închide după ce a rămas fără finanțare. Elon Musk l-a catalogat ca fiind „cel mai mare infractor din SUA”
-
ISU Tulcea, despre incidentul aviatic: nu au fost înregistrate apeluri la 112
-
MApN: în judeţul Tulcea a fost detectată o ţintă aeriană de mici dimensiuni
-
Azerbaidjanul „se aşteaptă ca partea rusă să recunoască” doborârea avionului de pasageri
Economia Croaţiei este împovărată de creşterea dobânzilor, datoria companiilor de stat, precum şi de sectorul public supradimensionat şi de rata şomajului, de aproape 20%, deşi ţara a fost primită în această vară în Uniunea Europeană.
Guvernul a înrăutăţit în septembrie prognoza de creştere economică pentru acest an la 0,2%, în contextul eşecului ţării de a profita de pe urma integrării în cel mai mare bloc comercial din lume.
Randamentul obligaţiunilor în dolari şi cu scadenţă în 2023 ale Croaţiei a urcat miercuri la 5,91%, de la 5,88% marţi. Croaţia s-a împrumutat cel mai recent de pe pieţele financiare în martie, când a vândut obligaţiuni pe zece ani în valoare de 1,5 miliarde de dolari şi la un randament de 5,625%.
Economia ar trebui să urce cu 1,3% anul următor, susţinută de investiţii ale statului, a declarat ministrul de Finanţe. Prognozele autorităţilor de la Zagreb diferă de cele ale Comisiei Europene, care a estimat marţi o contracţie a PIB de 0,7% pentru Croaţia în acest an, urmată de un avans de 0,5% anul următor.
Deficitul bugetar s-a situat în trimestrul al doilea la 7,2%, potrivit calculelor Bloomberg bazate pe date publicate de Eurostat, iar pentru anul următor Comisia estimează un deficit de 6,5%. Executivul comunitar a avertizat că va declanşa procedura de deficit excesiv în cazul Croaţiei, dacă nu se încadrează în limita de 3% acceptată la nivelul UE.
Ministrul de Finanţe croat a afirmat că va încerca să se opună unor noi reduceri de cheltuieli pentru aducerea sub control a deficitului bugetar.
"Noi tăieri nemiloase de cheltuieli ar fi periculoase. Poţi întotdeauna să găseşti de unde să tai, dar la ce cost? În actuala situaţie ar fi foarte, foarte riscant", a spus el.
Datoria statului croat se ridica la sfârşitul anului trecut la 183,3 miliarde de kuna (24 miliarde de euro), reprezentând peste 55% din PIB, potrivit datelor Eurostat.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Ce se va alege de copilul tău – suprema ta investiție – după 12 ani de școală la stat în „România Educată” a lui Iohannis? Nu știi și te enervezi. Sau știi și te enervezi
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Israelul a efectuat atacuri aeriene asupra aeroportului internațional din Yemen. A fost vizată infrastructura militară a rebelilor Houthi
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Măsurile disperate pe care le iau chinezii ca să încurajeze natalitatea. Îi învaţă pe tineri chiar şi cum să meargă la întâlniri şi să se îndrăgostească
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe