Croaţia investighează dacă MOL a mituit un fost premier pentru controlul companiei petroliere INA

Croaţia investighează dacă grupul ungar MOL, prezent şi în România, l-a mituit cu zece milioane de euro pe fostul premier Ivo Sanader pentru a obţine controlul managementului companiei petroliere croate INA, potrivit presei locale, citate de Reuters.

Urmărește
6 afișări

Investigaţia îi vizează şi pe directorul general al MOL, Zsolt Hernadi, respectiv fostul vicepremier Damir Polancec, notează presa, citând surse apropiate unei unităţi anticorupţie a poliţiei din Croaţia.

Sanader este arestat în Austria, în urma unor anchete anticorupţie, şi urmează să fie extrădat în Croaţia în următoarele săptămâni.

Divizia anticorupţie a poliţiei a anunţat pe site că procurorii au transmis noi informaţii autorităţilor din Austria, inclusiv detalii ale unei noi anchete privind abuzul de putere şi luare de mită, menţionând iniţialele lui Sanader şi două persoane lăsate neidentificate.

"Suspiciunea se bazează pe informaţii obţinute din Austria şi Elveţia, cu ajutorul organismului de cooperare judiciară al Uniunii Europene, Eurojust", se arată în comunicat, despre care oficialii croaţi au afirmat că a fost publicat din cauza numărului mare de solicitări din partea jurnaliştilor.

Purtătorul de cuvânt al MOL a declarat că grupul respinge categoric toate acuzaţiile, afirmând că nu a existat "nicio plată şi niciun acord de plată cu niciun factor politic de decizie din Croaţia".

MOL este cel mai mare acţionar al INA, cu o participaţie de 47,46% şi opţiunea de a achiziţiona încă 1,6%. Statul croat deţine 44,84%.

Relaţiile dintre cei doi acţionari importanţi au fost tensionate în ultima perioadă din cauza dreptului de management al INA.

Sanader a demisionat neaşteptat în vara anului 2009, iar la scurt timp, guvernul şi MOL au semnat un acord revizuit pentru managementul INA.

MOL operează în România o reţea de benzinării.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici