Croitoru: Colectaţi mai mult, dar nu creşteţi taxele pentru că s-ar putea să colectaţi mai puţin

Creşterea impozitelor ar putea duce la o colectare şi mai slabă a veniturilor bugetare, în condiţiile în care realitatea arată că la rate taxare pe muncă printre cele mai înalte din UE veniturile din contribuţii sunt în România printre cele mai mici, apreciază consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru.

Urmărește
163 afișări
Imaginea articolului Croitoru: Colectaţi mai mult, dar nu creşteţi taxele pentru că s-ar putea să colectaţi mai puţin

Croitoru: Colectaţi mai mult, dar nu creşteţi taxele pentru că s-ar putea să colectaţi mai puţin (Imagine: Shutterstock)

"O altă idee importantă care a reieşit din prezentări este că nu colectăm suficient la actualele taxe, ceea ce-mi deschide ideea: fraţilor nu impozitaţi mai mult, colectaţi mai mult, pentru că s-ar putea dacă majoraţi taxele să colectaţi şi mai puţin", a spus consilierul guvernatorului BNR la un seminar privind creditarea economiei.

Preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru, a arătat că România are una dintre cele mai înalte rate legale de taxare a muncii din UE, pentru un salariu mic plasandu-se pe poziţia a opta la această categorie, cu 43%. Salariile mici beneficiază şi de cele mai mari deduceri relative.

Însă rata efectivă de taxare, calculată prin raportarea veniturilor încasate din contribuţiile de asigurări sociale şi din impozitul pe venit la salariile brute din economie, inclusiv cele plătite la negru, este de numai 28%, ceea ce plasează România pe locul 4 la cele mai slabe venituri.

Din datele prezentate de Dumitru, dacă se analizează raportul dintre nivelul taxelor şi gradul de încasare România are cea mai slabă performanţă din UE.

Şeful Consiliului Fiscal a precizat că, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, în România lucrează "la negru" peste 1,8 milioane de persoane.

|El a arătat că evaziunea este înaltă şi la alte capitole de impozite şi taxe. Potrivit lui Dumitru, evaziunea fiscală doar la CAS şi TVA trece de 10% din PIB, iar dacă se adaugă accizele această depăşeşete, probabil 15% din PIB.

"Dacă s-ar colecta doar 30% din evaziunea fiscală, România ar avea acum excedent bugetar", a conchis Dumitru.

La rândul său Napoleon Pop, membru în Consiliul de Administraţie al BNR, consideră că o soluţie pentru reducerea evaziunii ar reprezenta-o eliminarea excepţiilor la taxare, care s-ar putea aplica în condiţiile unor taxe mai mici, ceea ce ar aduce un plus de conformare voluntară.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici