- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (29.10.2012, 17:36)
- Ovidiu Tempea ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Croitoru: Colectaţi mai mult, dar nu creşteţi taxele pentru că s-ar putea să colectaţi mai puţin
Creşterea impozitelor ar putea duce la o colectare şi mai slabă a veniturilor bugetare, în condiţiile în care realitatea arată că la rate taxare pe muncă printre cele mai înalte din UE veniturile din contribuţii sunt în România printre cele mai mici, apreciază consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru.
Urmărește
163 afișări
Croitoru: Colectaţi mai mult, dar nu creşteţi taxele pentru că s-ar putea să colectaţi mai puţin (Imagine: Shutterstock)
"O altă idee importantă care a reieşit din prezentări este că nu colectăm suficient la actualele taxe, ceea ce-mi deschide ideea: fraţilor nu impozitaţi mai mult, colectaţi mai mult, pentru că s-ar putea dacă majoraţi taxele să colectaţi şi mai puţin", a spus consilierul guvernatorului BNR la un seminar privind creditarea economiei.
Preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru, a arătat că România are una dintre cele mai înalte rate legale de taxare a muncii din UE, pentru un salariu mic plasandu-se pe poziţia a opta la această categorie, cu 43%. Salariile mici beneficiază şi de cele mai mari deduceri relative.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
Însă rata efectivă de taxare, calculată prin raportarea veniturilor încasate din contribuţiile de asigurări sociale şi din impozitul pe venit la salariile brute din economie, inclusiv cele plătite la negru, este de numai 28%, ceea ce plasează România pe locul 4 la cele mai slabe venituri.
Din datele prezentate de Dumitru, dacă se analizează raportul dintre nivelul taxelor şi gradul de încasare România are cea mai slabă performanţă din UE.
Şeful Consiliului Fiscal a precizat că, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, în România lucrează "la negru" peste 1,8 milioane de persoane.
|El a arătat că evaziunea este înaltă şi la alte capitole de impozite şi taxe. Potrivit lui Dumitru, evaziunea fiscală doar la CAS şi TVA trece de 10% din PIB, iar dacă se adaugă accizele această depăşeşete, probabil 15% din PIB.
"Dacă s-ar colecta doar 30% din evaziunea fiscală, România ar avea acum excedent bugetar", a conchis Dumitru.
La rândul său Napoleon Pop, membru în Consiliul de Administraţie al BNR, consideră că o soluţie pentru reducerea evaziunii ar reprezenta-o eliminarea excepţiilor la taxare, care s-ar putea aplica în condiţiile unor taxe mai mici, ceea ce ar aduce un plus de conformare voluntară.
Citește pe alephnews.ro: Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Adriana Bahmuțeanu, atac la adresa Mihaelei Botezatu și a lui Honorius: „Am fost sunată de Maximus, care în cele 3 zile nu…”
CANCAN.RO
Ce a pățit un pensionar de 92 de ani, după ce a angajat o menajeră ROMÂNCĂ mult mai tânără
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 10:58
Banca Naţională a României lansează monede comemorative dedicate Bisericii Stavropoleos
-
astăzi, 10:47
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului