Croitoru: Creşterea economică va fi anul viitor în jurul a 0%. Există unele riscuri, inclusiv politic
Creşterea economică a României va fi anul viitor în jurul a 0%, deşi prognozele arată un nivel de 1,6-2%, a declarat joi Lucian Croitoru, consilier al guvernatorui BNR, menţionând că există unele riscuri pe termen mediu care ar putea altera avansul PIB, inclusiv cel politic.
Croitoru: Creşterea economică va fi anul viitor în jurul a 0%. Există unele riscuri, inclusiv politic (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)
"Provocarea României este acum că trebuie să asigure sustenabilitatea fiscală, fără a altera creşterea economică. Este pregătită România să facă faţă acestei provocări? Eu cred că este echipată bine. Riscurile pe termen scurt sunt în majoritate bine stăpânite, pentru că avem o relaţie cu FMI şi cu UE şi acest lucru este asigurator pe termen scurt şi de asemenea avem o datorie publică de 36% din PIB, ceea ce este din nou reasigurator. Aceste două lucruri însă ar putea să fie bune pe termen scurt, pentru că pe termen mediu există riscuri substanţiale. Două dintre ele sunt de natură pur economică şi unul de natură politică", a spus Croitoru, la Gala "Cele mai dinamice companii", organizată de Ziarul Financiar şi compania de private equity Enterprise Investors.
În opinia sa, există riscul ca România să derapeze fiscal în următoarea perioadă pentru că are două mari probleme, una fiind legată de ajutoarele sociale, mari în raport cu posibilităţile economiei.
"Acesta este un risc semnificativ pentru România, să nu poată rămână stabilă fiscal şi de această stabilitate depinde creşterea economică. Al doilea element economic este acela că în sectorul public ocuparea este destul de mare, chiar dacă sunt unele locuri unde este deficienţă de personal, per ansamblu sistemul rămâne supraocupat. Chiar dacă astăzi rezolvăm problema salariilor din sectorul public, peste ceva timp ea va reapărea dacă nu ai rezolvat problema de supraocupare", a adăugat Croitoru.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Rusia a început războiul cu o blocadă a porturilor ucrainene la Marea Neagră, dar acum situaţia s-a inversat
-
Spaţiul Schengen s-ar putea extinde din nou. Ce ţară europeană ar putea adera până la sfârşitul anului 2025
-
Un general polonez a fost demis după ce mine antitanc dispărute au fost găsite în depozitul IKEA
Riscul cel mare este însă, potrivit lui Croitoru, cel politic.
"Pentru România 2011 este un an-cheie. România trebuie să ducă la capăt reformele pentru a dovedi investitorilor că este piaţa pe care ei o caută, cu randamente relativ înalte şi cu stabilitate macroeconomică. Şi pentru asta este important să încheiem un nou acord cu FMI pentru a căpăta această încredere. Dar anii 2012-2013-2014 vor fi ani electorali, toate acestea slăbesc disciplina fiscală", a explicat Croitoru.
Consilierul guvernatorului BNR a arătat că sunt semne pozitive care ar indica o revenire a economiei, industria prelucrătoare având o creştere în ultimele 12 luni.
"Cred că industria prelucrătoare îşi va continua rolul de motor al dezvoltării economiei, dar în celelalte sectoare lucrurile nu au aceleaşi perspective. De aceea cred că avansul economic se va relua încet, nu trebuie să ne aşteptăm la o creştere riguroasă a economiei. Sunt foarte mulţi care se întrec în a face previziuni de creştere economică. Unii sunt trăncănitori, aşa cum spune guvernatorul BNR, alţii o fac cu maxim profesionalism, dar în acest domeniu nu există certitudini. Deocamdată, pentru 2011 avansul PIB este prognozat la 1,6%-2%, chiar şi instituţiile străine cred acest lucru. Pentru motivele pe care le-am spus, eu cred însă că în 2011 creşterea economică va oscila în jurul lui 0%. Nu este o veste rea, este bună, nu va fi -2%, va fi în jurul lui 0%, care poate fi şi pozitivă", a mai menţionat Croitoru.
Oficialul BNR a arătat că depinde foarte mult de ce se va întâmpla cu ajustarea în domeniul fiscal şi de aceea trebuie evitate greşelelile.
"Trebuie evitate foarte mult greşelile. Am văzut că din competiţia politică rezultă imediat o competiţie fiscală. Aşa s-a întâmplat de exemplu în 2004, partidele care intrau în anul electoral au început să se angajeze într-o competiţie cine reduce mai mult impozitele pe venit. Acum această competiţie se reia şi cred că este un lucru destul de periculos pentru business, pentru că în afara incertitudinilor pe care le produce privind impozitele, alterarea sistemului de impozite poate să rezulte nu într-o reducere a fiscalităţii, ci mai degrabă într-o creştere. Abţinerea de a face greşeli este este esenţială. Iar acest risc va fi perpetuu în 2012-2013-2014", apreciază Croitoru.
El a concluzionat că rămâne optimist în ceea ce priveşte evoluţia economică din 2011, considerând totodată că dacă va fi o perioadă incertă în următoarele luni, din acest punct de vedere, a doua jumătate a anului viitor va arata semne credibile de creştere economică.
Autorităţile române, FMI şi CE estimează că pe ansamblul anului în curs PIB se va reduce cu circa 2%, iar anul viitor va creşte cu 1,5%.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO