Croitoru:Dobânzile la credite rămân înalte şi pentru că există „ceva ineficienţă” în sistemul bancar

Publicat: 18 04. 2010, 11:57
Actualizat: 09 11. 2012, 17:04

„Dobânzile la credite scad mult mai încet decât la depozite. Băncile nu le scad pentru că nu mai au cerere (…) Nu putem nega că există ceva ineficienţă acolo. Cererea a scăzut, dar nu aţi văzut disponibilizări de personal în sistemul bancar, şi nici nu trebuie”, a afirmat Croitoru, la emisiunea „După 20 de ani” a Pro TV.

El a arătat că în aceste condiţii băncile trebuie să-şi acopere un anumit nivel de cheltuieli, sugerând că sistemul nu trebuie să facă disponibilizări pentru a putea fi pregătit de reluarea creditării, iar astfel este obligat să-şi acopere costurile temporar din dobânzi mai înalte la credite.

Oficialul BNR nu crede că băncile frânează reluarea creşterii economice, arătând că în orice criză mai întâi ş-a revenit economia şi cu o întârziere de 2-3 trimestre a fost reluată şi creditarea.

El a opinat că România are o bază bună, având în vedere că 65-67% din creditele pentru companii sunt destinate IMM-urilor, dar cele care se finanţează prin bănci reprezintă doar 25% din totalul IMM-urilor.

„Totuşi, 75% din IMM-uri se finanţează din resurse proprii, şi acestea vor susţine reluarea creşterii economice”, a mai spus consilierul guvernatorului BNR.