Croitoru: Guvernul trebuia să taie cheltuielile de la 1 ianuarie 2009

Publicat: 13 05. 2010, 13:19
Actualizat: 12 11. 2012, 16:01

„A trecut un an şi cinci luni în care nu s-a facut nimic”, a spus Croitoru, în cadrul unei întâlniri cu doctoranzii de la Academia de Studii Economice.

România a încheiat în primăvara anului trecut un acord cu FMI, Comisia Europeană, Banca Mondială şi BERD, pentru obţinerea unui pachet de finanţare totală de circa 20 de miliarde de euro, prin care s-a angajat să adopte mai multe acţiuni, prin care şi reducerea treptată a deficitului bugetar.

Iniţial, FMI a cerut României reducerea deficitului bugetar în 2009 uşor sub nivelul din 2008, la 4,6% din PIB, dar în luna august a anului trecut a acceptat majorarea ţintei la 7,3% din PIB, în contextul anticipărilor unei contracţii economice mai mari decât estimările iniţiale, de circa 8%.

Şi în acest an Guvernul şi FMI au stabilit iniţial diminuarea deficitului bugetar la 5,9% din PIB, dar autorităţile au cerut instituţiei financiare internaţionale o nouă creştere din cauza evoluţiei sub aşteptări a economiei.

În urma negocierilor cu FMI, autorităţile române au obţinut aprobarea un deficit bugetar de 6,8%, dar cu condiţia adoptării unor măsuri de reducere semnificativă a cheltuielilor, respectiv tăierea salariilor bugetare cu 25%, a pensiilor cu 15% şi scăderea masivă a subvenţiilor.