- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Croitoru: Măsurile de ajustare fiscală nu pot fi inversate atât timp cât creşterea PIB este sub 5%
Măsurile de reducere a cheltuielilor bugetare nu pot fi invesate atât timp cât creşterea economică nu se reia viguros, adică aproape de potenţial, situat în jur de 5%, consideră Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR Mugur Isărescu.
Croitoru: Măsurile de ajustare fiscală nu pot fi inversate atât timp cât creşterea PIB este sub 5% (Imagine: Daniel Mihailescu/Mediafax Foto)
"România are de redus deficitul bugetar la 4,4% din PIB în 2011. Măsurile de acum, odată inversate, ar aduce problema înapoi, fără a găsi soluţii. Măsurile de acum nu pot fi inversate, atât timp cât creşterea economică nu se reia viguros. (...) O creştere economică viguroasă înseamnă că avansul se situează aproape de potenţial, în jur de 5%. (...) Personal, nu cred că avansul economic se va relua la nivelul potenţial în 2011", a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, Lucian Croitoru.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
-
Un comandant ucrainean, acuzat că a dezvăluit secrete militare ruşilor
-
Sorin Grindeanu anunţă că se va circula de săptămâna viitoare pe încă 32 de kilometri din Autostrada Moldovei
-
Armata israeliană susţine că a ucis un comandant al organizaţiei Jihadul Islamic Palestinian
El a precizat că, dacă sunt respectate măsurile de reducere a cheltuielilor bugetare, fără deraiere, tot trebuie găsite soluţii pentru scăderea deficitului fiscal, de la 6,8% din PIB în acest an la 4,4% din PIB în 2011.
Croitoru este de părere că efortul trebuie să rămână concentrat tot pe partea de cheltuieli bugetare.
"Măsurile trebuie menţinute până când economia va permite inversarea lor. Măsurile pot fi inversate, dar trebuie găsite alte soluţii în loc", a spus consilierul guvernatorului BNR.
El consideră că există deja semne pozitive pentru economia românească, cum ar fi reluarea exporturilor în ultimele şase-şapte luni şi indicii că economia mondială îşi revine.
Croitoru a precizat că România nu a crescut din punct de vedere economic în ultimii 20 de ani fără să beneficieze de intrări de capital din afara ţării.
"În anii 1997, 1998, 1999 nu au intrat capitaluri în România, iar economia s-a prăbuşit. După 2002 au existat intrări de capital, iar economia a trecut printr-o perioadă de expansiune. România trebuie să rămână o permanentă atracţie pentru fluxurile de capital", a spus Croitoru.
El a subliniat că evoluţia economiei în anul viitor va depinde de ceea ce se va întâmpla în restul lumii, în condiţiile în care există lichidităţi mari în zona Asiei şi din injecţiile realizate de bănci centrale, iar acestea trebuie orientate.
"Numai dacă punem situaţia finanţelor în ordine, dacă menţinem coerenţa politicilor macroeconomice, iar mediul de afaceri rămâne stimulativ pentru investiţii, se va relua creşterea economică la potenţial. Sub presiunile politicilor populiste, toate acestea trei sunt în pericol", a mai spus Croitoru.
El a mai spus că problemele fiscale sunt de natură structurală, făcând referire la numărul mare de pensionari, de 5,2 milioane, dintre care o parte importantă o constituie persoane care au ieşit anticipat la pensie în mod abuziv şi la cele 500.000 de persoane angajate în sectorul public " în plus".
Guvernul şi FMI estimează pentru acest an o creştere economică zero sau chiar o contracţie de până la 0,5%.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO