Video Croitoru: Reducerea contribuţiei la Pilonul II va întârzia trecerea la un sistem privat de pensii

Reducerea contribuţiei la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) va întârzia procesul de trecere de la un sistem public de pensii la unul privat, unde cuantumul pensiei este corelat cu mărimea contribuţiei, a declarat miercuri Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR.

Urmărește
29 afișări

"Totodată, diminuarea contribuţiei la Pilonul II va reduce masiv sumele virate fondurilor de pensii private obligatorii", a spus Croitoru, prezent la un eveniment de specialitate organizat de MEDIAFAX şi Eureko Pensii.

El a afirmat că Banca Naţională a României susţine piaţa fondurilor de pensii private şi speră ca decizia de diminuarea contribuţiei la Pilonul II, dacă va fi pusă în aplicare, să fie anulată cât mai rapid.

"Pot să înţeleg că statul nu are bani şi că, temporar, contribuţia la fondurile de pensii private nu va fi virată în cuantumul stabilit, dar, în acelaşi timp, calendarul privind majorarea contribuţiei este întârziat, iar măsura anunţată recent adaugă o întârziere masivă", a spus consilierul.

Potrivit lui Croitoru, deficitul prognozat al bugetului asigurărilor sociale va atinge circa două miliarde de euro în acest an, nivel care va creşte la trei miliarde de euro "dacă rafinăm calculele".

"Având în vedere situaţia actuală a bugetului de stat, înţelegem că orice sumă economisită este binevenită, dar, în acelaşi timp, reducerea contribuţiei are un impact nesemnificativ asupra deficitului", a mai spus Croitoru.

Vicepreşedinte al Uniunii Generale a Industriaşilor din România, Ştefan Rădeanu, a declarat marţi că ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, a anunţat patronatele că transferurile pentru fondurile de pensii private obligatorii vor fi reduse de la 2,5% la 0,5% din salariul brut.

Vlădescu le-a spus reprezentanţilor patronatelor şi singurului reprezentant al sindicatelor prezent la discuţii - Sabin Rusu, din partea Confederaţiei Sindicatelor Democratice - că măsura este necesară pentru echilibrarea sectorului de pensii şi că va fi aplicată până la sfârşitul anului 2011.

Potrivit mai multor administratori de fonduri de pensii intervievaţi de MEDIAFAX, această măsură va genera economii nesemnificative la buget şi va avea un impact negativ asupra viitoarelor pensii ale celor cinci milioane de participanţi.

Potrivit Legii 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, nivelul contribuţiilor virate către Pilonul II creşte cu 0,5 puncte procentuale pe an, de la 2% în 2008 la 6% în 2016 din veniturile brute ale participanţilor.

Fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) au cumulat active nete de 3,144 miliarde de lei, în urcare cu 5,97% faţă de luna martie.

Numărul contributorilor pe Pilonul II a crescut cu 0,45% în luna aprilie, la 5,026 milioane.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici