- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Croitoru: România trebuie să limiteze prin Constituţie datoria publică
România trebuie să găsească un echilibru mai bun în politica fiscală şi să limiteze prin Constituţie datoria publică, mai curând decât deficitul, a declarat Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR.
Lucian Croitoru (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)
"Trebuie găsit un mai raport mai bun între reguli şi discreţie, care să fie introdus în Constituţie. Nu nivelul deficitului trebuie captat în Constituţie, ci nivelul datoriei", a spus Croitoru la Romania Financial Forum, eveniment organizat de MEDIAFAX în parteneriat cu BNR.
El arătat că actuala criză este cel mai bun moment pentru România pentru a continua şi în politica fiscală reforma începută în anii '70, prin care politica monetară a fost mutată de sub controlul politicienilor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Preşedinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot şi pune ştampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăţi că exişti
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Alegeri prezidenţiale 2024, primul tur. Unde se pune ştampila şi cum arată buletinul de vot
Potrivit lui Croitoru, supraîndatorarea statelor s-a produs ca urmare a căderii decidenţilor în capcana anticipaţiilor, a faptului că autorităţile preferă să acţioneze, ducând la extrem intervenţiile şi amplificând ciclurile economice.
"Această capcană a apărut după criza din 1929-1933 şi de principiu se perpetuează, pentru că există o relaţie specială între public şi Guvern. Această relaţie specială vine de la faptul că publicul răsplăteşte acţiunea. Chiar dacă inacţiunea nu ar fi avut consecinţe negative, publicul ar fi răsplatit acţiunea. Hazardul moral nu este pedepsit, dar un Guvern care nu acţionează este pedepsit. Din acest motiv, statul maximizează întotdeauna intervenţia. Asta explică de ce s-a acţionat în anumite direcţii", a explicat Croitoru.
Oficialul BNR a arătat că actuala criză este suficient de puternică să schimbe raportul între reguli şi "discreţie" în politica fiscală, ceea ce va determina în final ca ciclurile economice să nu mai aibă amplitudini atât de mari.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO