- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Croitoru: România va primi sumele de la UE şi FMI dacă vom arăta că "am respectat ce am spus"
Premierul desemnat, Lucian Croitoru, a declarat, joi seară, la Antena 3, că România va primi, în perioada următoare, sumele importante pe care le aşteaptă de la UE şi FMI doar dacă autorităţile de la Bucureşti îşi vor respecta angajamentele faţă de aceste organisme.
Croitoru: România va primi sumele de la UE şi FMI dacă vom arăta că "am respectat ce am spus" (Imagine: Mediafax Foto/Răzvan Chiriță)
"Nu vreau să spun mai multe lucruri pentru că atunci când ai aceste discuţii, argumentele trebuie utilizate atunci, nu ex-ante. Maturitatea clasei politice a acţionat. Eu contez pe acest lucru. De ce? Pentru că momentul la care se face această desemnare este la câteva săptămâni - cel mult şase săptămâni, cred, - de nişte date foarte importante pentru România. UE trebuie să elibereze României aproape un miliard de euro pe baza unor performanţe, FMI trebuie de asemenea să elibereze o mare cantitate de bani pentru România, în decembrie, dar nu o fac decât dacă vom arăta că am respectat ceea ce am spus. Şi acest lucru este important. Clasa politică ştie că neatingerea acestei ţinte ar fi o eroare cu consecinţe. Pentru cine? Pentru oamenii care oricum suferă din cauza crizei. N-ar fi decât o adâncire a crizei", a comentat Lucian Croitoru.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Începe depunerea jurământului de înstituire a noului Guvern al României
-
Incendiul izbucnit în Dâmboviţa după un accident între 2 cisterne, una încărcată cu GPL, stins / Două cisterne s-au ciocnit pe DN 72, în Dâmboviţa.
-
Zelenski: Dependenţa Slovaciei de reusrsele Rusiei este o mare problemă de securitate pentru Europa
-
Kelemen Hunor: Trebuie stabilit calendarul prezidenţialelor, nu mai târziu de luna aprilie
El a făcut aceste observaţii în contextul unei discuţii referitoare la maturizarea clasei politice. Croitoru, desemnat pentru funcţia de premier, a spus că maturitatea a fost dovedită de clasa politică în alianţa PSD-PDL, cele două formaţiuni înţelegând "foarte rapid situaţia României" şi nevoia de realizare a unui program privind diminuarea efectelor crizei.
Croitoru a mai spus că, în România, clasa politică are resursele necesare de a dovedi maturitate, dincolo de lupta politică.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, că FMI şi-a amânat misiunea de evaluare a României în absenţa unui guvern în deplinătatea capacităţii de exercitare a funcţiei la Bucureşti, dar a adăugat că România va primi săptămâna viitoare o tranşă de 300 de milioane de dolari.
"Domnul Lucian Croitoru va prelua misiunea formării viitorului Cabinet în următoarele condiţii: FMI a anunţat amânarea misiunii de evaluare a României datorită lipsei unui guvern în deplinătatea capacităţilor de exerciţiu. Misiunea de evaluare va avea loc după ce România va avea un Guvern aprobat în Parlament", a spus Băsescu.
El a adăugat că "efectele unei întârzieri în a avea rapid un Guvern competent şi aprobat de către Parlamentul României sunt extrem de serioase pentru România".
"Într-adevăr, vom primi tranşa de 300 de milioane de dolari de la Banca Mondială săptămâna viitoare. Această tranşă nu este pusă în pericol. Dar România trebuie să mai încaseze până la sfârşitul anului două tranşe: una de la FMI, în valoare de 1,5 miliarde, din care jumătate trebuie să finanţeze deficitul bugetului de stat, şi o altă tranşă de la UE, în valoare de 1 miliard de euro, destinată tot finanţării deficitului bugetului de stat", a explicat preşedintele.
Băsescu a spus că în aceste condiţii, "imperativul trecerii rapide prin Parlament a unui Guvern care să poată fi partener de negociere cu FMI şi UE este esenţial".
A doua evaluare a acordului era programată pentru sfârşitul lunii octombrie, începutul lunii noiembrie, când o misiune a FMI urma să vină la Bucureşti pentru a urmări stadiul îndeplinirii condiţionalităţilor stabilite pentru finele lunii septembrie.
Cea de-a treia tranşă din împrumut are o valoare de 1,409 miliarde DST (aproximativ 1,5 miliarde euro) şi ar urma să fie acordată în luna decembrie, în funcţie de raportul celei de-a doua evaluări.
România are un acord stand-by cu FMI pe doi ani, pentru suma de 12,95 miliarde euro, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD, urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO