- Home
- Economic
- KIEV, (31.10.2014, 09:11)
- Iuliana Enache
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cronologie: Conflictele pe tema gazelor dintre Rusia şi Ucraina
Rusia şi Ucraina, care au reuşit, joi seara, să ajungă la un acord provizoriu pe tema gazelor, au avut mai multe conflicte de acest tip în trecut, dintre care unele au afectat aprovizionarea Europei.
Urmărește
313 afișări
Cronologie: Conflictele pe tema gazelor dintre Rusia şi Ucraina (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
- 2006 -
La 1 ianuarie 2006, gigantul rus Gazprom încetează livrările către Ucraina după mai multe luni de dispute pe tema preţului la gazul vândut Kievului, pe care Gazprom vrea să îl mărească de la 50 de dolari pe 1.000 de metri cubi la 230 de dolari.
Întreruperea perturbă aprovizionarea mai multor ţări europene, în plin val de frig. Gazprom acuză Ucraina că a "prelevat ilegal" gaz destinat Europei, ceea ce aceasta dezminte.
La 4 ianuarie, un acord între Gazprom şi compania ucraineană Naftogaz fixează preţul la 230 de dolari, dar permite Ucrainei să îl plătească la 95 de dolari amestecându-l cu gaz din Asia Centrală care tranzitează Rusia.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Bolojan: Am semnat acest protocol pentru ca România să aibă un guvern stabil într-o perioadă dificilă
-
Crin Antonescu va fi candidatul comun pentru alegerile prezidenţiale. Propunerea va fi aprobată de fiecare partid al alianţei
-
Coreea de Nord ar putea trimite şi mai multe trupe şi drone în sprijinul Rusiei
- 2007 -
La începutul lui octombrie 2007, Gazprom creează o surpriză anunţând brusc că ar putea reduce livrările de gaz către Ucraina dacă Kievul nu îşi plăteşte o datorie de 1,3 miliarde de dolari. Contenciosul este rezolvat câteva zile mai târziu, dar această ameninţare, la o zi după alegerile legislative ucrainene, este interpretată de experţi ca o tentativă de a împiedica formarea unui Guvern prooccidental la Kiev.
- 2008 -
În februarie 2008, apar noi tensiuni care culminează la 4 martie cu o reducere la jumătate a livrărilor de gaz rusesc către Ucraina, spre marea nemulţumire a europenilor aflaţi la capătul celălalt al gazoductului. Nouă zile mai târziu, Moscova şi Kievul semnează un acord menit să pună capăt conflictului. Acesta se referă la datoria Ucrainei pentru gazul rusesc primit în ianuarie-februarie, la preţul pe care Naftogaz va putea să îl obţină fără intermediar (179,5 dolari pe 1.000 de metri cubi), şi mai ales la viitoarea schemă de livrare a gazelor către Ucraina, pe care aceasta o vrea simplificată considerabil.
- 2009 -
La 1 ianuarie 2009, Rusia opreşte din nou livrările de gaz către Ucraina pentru neplata datoriilor şi la 7 ianuarie întrerupe toate livrările către Europa prin teritoriul ucrainean. Kievul, acuzat de Moscova că "fură" gaz, refuză un preţ de 250 de dolari propus de Gazprom. Timp de două săptămâni, rezervele energetice ale ţărilor din Europa Centrală şi Balcani se epuizează şi sute de mii de europeni tremură de frig.
La 20 ianuarie, Gazprom redeschide robinetele şi livrările către ţările europene se reiau la o zi după semnarea unui acord cu privire la preţul gazului rus şi costurile transportării lui către Europa.
- 2014 -
La 16 iunie, Gazprom întrerupe livările de gaz către Kiev, care refuză creşterea preţului decretată de Moscova după preluarea puterii de către proeuropeni în februarie. Fosta republică sovietică, ce a acumulat o datorie de aproximativ 4,5 miliarde de dolari, protestează faţă de creşterea preţului decisă de Moscova, de la 268 de dolari la 485 de dolari pe 1.000 de metri cubi - un preţ fără echivalent în Europa.
La 29 octombrie, după mai multe runde de negocieri dificile, Kievul şi Moscova, cu ajutorul UE, se reunesc la Bruxelles pentru noi discuţii.
Un acord care permite securizarea livrărilor de gaz rus către Ucraina până în martie 2015 este semnat în seara zilei de 30 octombrie de către Rusia, Ucraina şi Uniunea Europeană.
Acordurile se referă la rambursarea datoriei Ucrainei şi la modalităţile de plată pentru livrări până în martie 2015.
Reglementarea unei datorii de 3,1 miliarde de dolari se va face în două tranşe, o primă tranşă de 1,45 de miliarde de dolari imediat, iar cealaltă, de 1,65 de miliarde, până la sfârşitul anului. Ruşii evaluează totalul arieratelor la 5,3 miliarde de dolari, dar acceptă să se prezinte în faţa unui tribunal de arbitraj pentru cele circa 2,2 miliarde restante.
Elementul crucial al compromisului este preţul de "cel puţin 385 de dolari pe 1.000 de metri cubi", fixat pe toată durata acordului interimar.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe