CRONOLOGIE: Închiderea fabricii Nokia-Jucu, la 4 ani şi jumătate de la semnarea actului de înfiinţare

Anunţul de joi privind închiderea fabricii Nokia de la Jucu are loc la patru ani şi jumătate de la semnarea memorandumului privind înfiinţarea acesteia şi după pierderea statutului de lider de piaţă, retrogradări de rating ale companiei şi concedieri.

Urmărește
2652 afișări
Imaginea articolului CRONOLOGIE: Închiderea fabricii Nokia-Jucu, la 4 ani şi jumătate de la semnarea actului de înfiinţare

CRONOLOGIE: Închiderea fabricii Nokia-Jucu, la 4 ani şi jumătate de la semnarea actului de înfiinţare (Imagine: Mircea Rosca/Mediafax Foto)

Agenţia de presă MEDIAFAX prezintă o cronologie referitoare la situaţia comapniei Nokia de la semnarea memorandumului pentru fabrica de la Jucu:

* 26 martie 2007 - La Guvern, este semnat Memorandumul privind asocierea în participaţiune între Consiliul Judeţean Cluj şi compania finlandeză Nokia pentru deschiderea unei fabrici de telefoane mobile şi a unui centru de cercetare, investiţie estimată la 200 milioane euro. Documentul a fost semnat de preşedintele CJ Cluj Marius Nicoară şi de Raimo Puntala, vicepreşedinte al companiei Nokia, în prezenţa premierului Călin Popescu Tăriceanu.

Premierul Călin Popescu Tăriceanu afirma că investiţia în parcul industrial presupune înfiinţarea în următorii ani a aproximativ 15.000 de locuri de muncă, dar şi asigurarea reţelelor de utilităţi şi a infrastructurii de transport, arătând că este de datoria Guvernului să se asocieze cu autorităţile locale pentru concretizarea unui astfel de proiect.

Costurile destinate construirii fabricii de telefoane mobile erau estimate la 60 de milioane de euro, fabrica urmând să devină a 11-a mare fabrică de terminale mobile deţinută de grup.

Tot atunci, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Marius Nicoară, preciza că, pentru introducerea utilităţilor pe terenul de 159 de hectare a Parcului Industrial de la Jucu sunt necesare 33 milioane euro, din care 10 milioane euro urmau să fie asigurate de autorităţile judeţene şi locale, iar restul sumei din fonduri guvernamentale.

Nokia primea cu titlu gratuit 90 din cele 159 hectare ale Parcului Industrial Tetarom III. Pe această locaţie urmând să vină şi furnizorii cei mai importanţi ai companiei, împreună cu care vor forma "Nokia Village".

* 9 mai 2007 - Guvernul alocă 12 milioane lei pentru finanţarea lucrărilor de infrastructură la Parcul industrial Tetarom III, necesare investiţiei companiei Nokia din judeţul Cluj.

* 29 mai 2007 - Apar informaţii referitoare la specula cu terenurile din zona parcului Tetarom, ceea ce îl determină pe prefectul de Cluj, Alin Tişe, să anunţe că refuză să semneze eliberarea titlurilor de proprietate pe terenurile comunelor Jucu şi Apahida, situate în apropierea parcului industrial, acuzând membrii comisiilor locale de fond funciar de fals în declaraţii.

* 5 iunie 2007 - Votul la OUG privind reglementarea situaţiei juridice a terenului pe care urma a fi ridicată uzina Nokia a fost amânat în Camera Deputaţilor, unul dintre vinovaţi fiind considerat deputatul PD Valeriu Tabără. PNL a acuzat PD că blochează investiţia, însă acuzaţiile au fost respinse de liderul democrat Emil Boc, care l-a ameninţat pe Tabără cu excluderea din partid. Tabără a precizat că nu se opune investiţiei, ci cedării proprietăţii publice în folosul societăţilor private, dat fiind că terenul destinat investiţiei Nokia provenea de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj.

* 12 iunie 2007 - OUG privind ternul destinat investiţiei Nokia este adoptată în Camera Deputaţilor cu 207 voturi "pentru", 6 "împotrivă" şi 7 abţineri. Anterior, fusese adoptată şi de Senat.

* 29 iunie 2007 - AJOFM Cluj organizează o bursă a locurilor de muncă pentru fabrica Nokia de la Jucu. Bursa viza 500 de locuri de muncă oferite de Nokia, 100 pentru cei cu studii superioare şi 400 pentru cei cu studii medii. S-au prezentat 8200 de persoane, dintre care două treimi cu studii superioare. Simbolic, inclusiv ministrul Muncii de la acea vreme, liberalul Paul Păcuraru a depus un CV spunând în glumă că vrea să-şi asigure un loc de muncă după ce i se incheie mandatul ca senator şi ca membru al Guvernului.

- În aceeaşi zi, compania Nokia a marcat oficial începerea lucrărilor la fabrica din comuna Jucu, prin ridicarea steagurilor României şi ale Nokia. La ceremonia de începre a lucrărilor au participat ministrul Muncii, Paul Păcuraru, preşedintele Consiliului Judeţean Mariuas Nicoară, primarul Emil Boc, prefectul Alin Tişe şi parlamentari de Cluj.

* 27 iulie 2007 - Primarul comunei Jucu Petre Coste, membru PD, este reţinut de DNA sub acuzaţia de luare de mită, fiind prins în flagrant în timp ce lua 13.000 de euro de la o persoană, suma totală care trebuia să o primească fiind de 18.000 de euro, pentru ca, în calitate de preşedinte al Comisiei Locale Jucu de aplicare a Legii 18, să aprobe reconstituirea titlurilor de proprietate pe un teren din comună, situat în vecinătatea fabricii Nokia. Ulterior, cercetarea s-a extins şi la alte două persoane din Primărie.

CITEŞTE ÎN CONTINUARE...

Citește mai departe:

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici