CSA: Asigurătorii nu se confruntă cu probleme majore şi au rezerve similare nivelului din 2009

Asigurătorii nu se confruntă cu probleme majore, reuşind, în pofida scăderii subscrierilor, să menţină rezervele tehnice la un nivel similar cu cel din 2009, şi dispun de lichidităţi pentru a-şi onora obligaţiile asumate faţă de asiguraţi, potrivit Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA).

Urmărește
5 afișări

Valoarea totală brută a rezervelor tehnice pentru contractele de asigurări generale şi de viaţă au atins 10,82 miliarde de lei, în creştere reală cu 5,04% faţă de 2008, potrivit datelor din raportul CSA.

"Din monitorizarea activităţii şi situaţiilor financiare ale asigurătorilor, exercitată permanent de CSA pe baza raportărilor lunare transmise de acestea, rezultă că societăţile de asigurare nu se confruntă cu probleme majore", se arată într-un comunicat al instituţiei remis MEDIAFAX.

Comunicatul CSA survine declaraţiei preşedintelui UNSAR, Cristian Constantinescu, potrivit căreia că un număr de 4-5 asigurători ar putea intra în faliment în cursul acestui an, principala cauză fiind pierderile provocate de politica agresivă practicată în direcţia majorării cotei de piaţă.

"Pentru majorarea cotei de piaţă, unii asigurători practică prime sub nivelul costului acoperirii riscului. Această politică poate fi acceptată pe termen scurt, dar pe termen lung pierderile generate devin din ce în ce mai greu de susţinut. Pe piaţa locală există un număr de 4-5 asigurători care aplică de ceva vreme o astfel de politică şi pot intra în faliment în cursul acestui an", a spus Constantinescu, în cadrul unui seminar organizat, joi, de Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR) la Sinaia.

El a adăugat că orice problemă, de genul faliment sau supraveghere specială, cu care se confruntă un asigurător cu peste 1% cotă de piaţă reprezintă "o pată pe obrazul industriei".

Comisia susţine că, în pofida scăderii primelor subscrise, evoluţie caracteristică acestei perioade de criză economică, asigurătorii au reuşit să menţină rezervele tehnice la un nivel similar cu cel din 2009 şi dispun de lichidităţi pentru a-şi onora obligaţiile asumate faţă de asiguraţi.

"CSA analizează periodic indicatorii specifici precum lichiditatea, constituirea rezervelor tehnice, suficienţa şi dispersia activelor admise să acopere rezervele tehnice şi solvabilitatea, pentru a detecta din timp eventualele probleme majore care ar putea afecta capacitatea financiară a societăţilor de asigurare autorizate, indiferent de cota de piaţă deţinută de acestea", se spune în comunicat.

Monitorizarea pe baza raportărilor este dublată de controale periodice şi inopinate pe care CSA le efectuează la sediile asigurătorilor, conform tematicii de control stabilite sau cu privire la aspecte punctuale.

"Dacă ne referim exclusiv la activitatea de asigurări obligatorii RCA, rezervele de daune avizate, dar şi cele de daune neavizate înregistrează creşteri de peste 20%, fapt observat de altfel şi în anii anteriori. În creştere sunt şi despăgubirile totale plătite de către asigurători, chiar dacă se observă o uşoară tendinţă de scădere a numărului de daune raportate de păgubiţii RCA", se mai spune în comunicat.

Preşedintele UNSAR a mai spus că majoritatea asigurătorilor locali nu sunt pregătiţi să facă faţă, din punct vedere financiar, efectelor unui cutremur similar celui din martie 1977, principalul motiv fiind lipsa reasigurării.

"Dacă vă uitaţi pe rapoartele anuale veţi observa că gradul de reasigurare pe segmentul imobiliar (property) este foarte redus. Mulţi asigurători nu cedează în reasigurare aceste riscuri dintr-un un simplu motiv: costă. Ei speră ca evenimentul asigurat pe care îl acoperă să nu se întâmple şi, la finalul contractului, să rămână cu banii din primă în buzunar", a spus Constantinescu.

În replică, CSA spune că, potrivit raportărilor transmise de societăţile autorizate să subscrie riscuri de catastrofe naturale, reţinerea proprie din valoarea totală a răspunderilor asumate prin contractele care acoperă şi riscuri de catastrofe este de numai 5%.

"În nici o situaţie, asiguraţii şi păgubiţii de răspundere civilă nu vor avea de suferit, întrucât CSA nu va ezita să ia măsuri în cazul în care societăţile întâmpină dificultăţi în plata despăgubirilor", se arată în comunicat.

De asemenea, CSA are la dispoziţie suficiente pârghii de intervenţie pentru a preveni o eventuală deteriorare a stabilităţii financiare a pieţei, inclusiv aceea de a solicita majorări de capital.

"Dacă avem în vedere valoarea majorărilor de capital aprobate la societăţile de asigurare în 2010, de circa 80 milioane euro, în condiţii economice nefavorabile, apreciem că acţionarii acestora sunt dispuşi să îşi susţină în continuare investiţiile pe piaţa românească. În concluzie, CSA apreciază că piaţa de asigurări este stabilă financiar şi datele disponibile în prezent nu indică semne de îngrijorare cu privire la evoluţia acesteia", se mai arată în comunicat.

CSA este instituţia cu atribuţii de autorizare, supraveghere prudenţială şi control a activităţii de asigurare în România, precum şi cu atribuţii de emitere a normelor de aplicare a legii.

UNSAR este organizaţia profesională a companiilor de asigurare, constituită în anul 1994 în scopul dezvoltării, extinderii, colaborării şi cooperării în domeniul asigurărilor şi reasigurărilor pe plan intern şi internaţional.

Membrii UNSAR au o pondere de peste 90% în totalul subscrierilor la nivelul pieţei.

Cristian Constantinescu a fost şeful Allianz-Þiriac Asigurări până în mai 2010, poziţie pe care a ocupat-o de la înfiinţarea companiei, în anul 1994.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici