Banca centrală a afişat în sesiunea precedentă o rată de referinţă de 4,2950 lei/euro.
Pentru dolarul american, BNR a calculat o referinţă de 3,1523 lei/dolar, cu 2,59 bani sub nivelul anterior, de 3,1782 lei/dolar.
Moneda naţională s-a apreciat uşor în prima oră de tranzacţionare a şedinţei interbancare de joi, iar cotaţiile au coborât la 4,2910 lei/euro, în linie cu evoluţia valutelor din regiune, care consemnau de asemenea câştiguri timide.
Ulterior, cursul a început să crească, iar dealerii spun că evoluţia a fost generată de un ordin comercial mai mare, însă consideră că paritatea n-ar trebui să treacă de 4,3 lei/euro, întrucât acest nivel pare să fie apărat de oferte puternice de vânzare de valută.
Cu puţin înainte de ora 13:00, când BNR stabileşte cursul de referinţă, euro era schimbat la 4,2970 – 4,2980 lei.
Valutele ţărilor din regiune au continuat să înregistreze câştiguri în raport cu euro, afişând aprecieri de circa 0,5% la jumătatea sesiunii locale. Potrivit dealerilor, modele emergente au beneficiat de creşterile înregistrate de bursele asiatice şi europene. De asemenea, s-au redus îngrijorările investitorilor privind situaţia Irlandei, întrucât discuţiile dintre oficialii UE, FMI şi guvernul irlandez s-au mutat la Dublin, iar guvernatorul băncii centrale irlandeze a declarat că se aşteaptă ca Irlanda să primească un împrumut de „mai multe zeci de miliarde de euro”.
Pe piaţa monetară, dobânzile pentru depozitele cu scadenţa la o zi au mai scăzut uşor, de la 2,23 – 2,73% la 2,17 – 2,67%, iar randamentele pentru plasamentele pe o perioadă de o săptămână au urcat uşor, de la 3,09% – 3,59% la 3,15 – 3,65%.