CSSPP: Amenda aplicată administratorilor de pe Pilonul II nu afectează interesele participanţilor

Sancţionarea administratorilor de fonduri de pensii private obligatorii (Pilonul II) de către Consiliul Concurenţei nu afectează interesele participanţilor, activitatea de administrare a activelor, rezultatele financiare ale fondurilor sau funcţionarea sistemului în ansamblul său, potrivit CSSPP.

Urmărește
32 afișări
Imaginea articolului CSSPP: Amenda aplicată administratorilor de pe Pilonul II nu afectează interesele participanţilor

CSSPP: Amenda aplicată administratorilor de pe Pilonul II nu afectează interesele participanţilor (Imagine: Liviu Chirică/Mediafax Foto)

"Reamintim că, potrivit legislaţiei, administratorul este organizat într-un mod complet separat de fondul pe care îl gestionează, fie că este vorba de un fond de pensii administrat privat (Pilonul II) sau fonduri de pensii facultative (Pilonul III). Prin modul de organizare a sistemului, prin separarea activelor fondurilor de pensii de cele ale administratorilor, contribuţiile participanţilor sunt puse la adăpost de orice dificultăţi prin care pot trece, la un moment dat, administratorii fondurilor de pensii private sau acţionarii acestora", se arată într-un comunicat al Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

CSSPP nu comentează hotărârile Consiliului Concurenţei (CC), autoritate care are drept scop protejarea şi stimularea concurenţei pentru asigurarea unui mediu concurenţial normal, în vederea promovării intereselor consumatorilor.

"Conform atribuţiilor pe care le deţine, CSSPP a sprijinit reprezentanţii CC, oferindu-le informaţiile necesare pe durata desfăşurării investigaţiei de pe piaţa pensiilor private", se mai spune în comunicat.

Preşedintele Consiliul Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a anunţat că instituţia a amendat cu 5,2 milioane de lei un număr de 14 administratori de fonduri de pensii private obligatorii (Pilonul II), care "s-au înţeles" să încalce legislaţia cu privire la repartizarea persoanelor care s-au înscris la două fonduri.

CSSPP este autoritatea de reglementare, supraveghere şi control din domeniul pensiilor private şi are capacitatea şi competenţele de a analiza şi evalua garanţiile din sistem.

"În acest sens, CSSPP desfăşoară activităţi de supraveghere şi control pentru a asigura respectarea, de către entităţile implicate, a dispoziţiilor legale în vigoare, în sistemul de pensii private, în vederea protejării intereselor participanţilor şi ale beneficiarilor. Monitorizarea îndeplinirii obligaţiilor entităţilor din sistemul de pensii private faţă de CSSPP şi faţă de participanţi este un proces continuu. Instituţia are grijă ca administratorii, fondurile, depozitarii, auditorii si agenţii de marketing să respecte legislaţia, iar sistemul sa funcţioneze fără probleme", se arată în comunicat.

Potrivit CSSPP, România are unul dintre cele mai moderne sisteme de pensii private din lume de tipul său şi totodată unul dintre cele mai puternice modele de siguranţă.

"Nu mai puţin de zece elemente de siguranţă fac din Pilonul II un sistem solid şi sigur pentru cele peste cinci milioane de participanţi, printre care garanţiile privind rata minimă de rentabilitate, garantarea contribuţiilor nete, separarea activelor, supravegherea prudenţială şi Fondul de Garantare", se mai spune în comunicat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici