CSSPP:Ponderea acţiunilor în activele fondurilor de pensii ar putea ajunge la 25% în următorii 5 ani

Ponderea acţiunilor în totalul activelor fondurilor de pensii private ar putea ajunge la cel puţin 25% în următorii cinci ani, de la 15% în prezent, dacă va creşte numărul emitenţilor la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi va avea loc o diversificarea a sectoarelor în care aceştia activează.

Urmărește
11 afișări

În urmă cu doi ani, acţiunile aveau o cotă sub 2% în totalul activelor.

"În prezent, portofoliile de acţiuni ale fondurilor de pensii private sunt mai diversificate în cazul plasamentelor externe comparativ cu cele interne, cu toate că investiţiile pe Bursa de Valori Bucureşti sunt mai consistente decât cele efectuate pe pieţele de capital externe", a declarat, miercuri, preşedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), Mircea Oancea, prezent la un seminar de specialitate.

Potrivit datelor CSSPP, actuala structură a activelor fondurilor de pensii private este conservatoare şi slab diversificată, în condiţiile în care administratorii şi-au orientat plasamentele către titluri de stat - 66,99%, urmate de acţiuni - 15,08%, obligaţiuni corporative - 9,08%, depozite bancare - 4,74% şi alte tipuri de obligaţiuni - 3,07%.

De asemenea, plasamentele efectuate în România au o pondere de 87,73% în totalul activelor.

Indicele BET al BVB, care reflectă evoluţia celor mai lichide 10 companii listate, este dominat de societăţile care activează în sectorul bancar, financiar şi petrolier, cu o pondere de 92,6%, comparativ cu bursa de la Varşovia, unde ponderea acestui sector se situează la 64,05%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici