- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
CSSPP solicită Finanţelor deductibilitate totală pentru contribuţiile la pensiile facultative
Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a solicitat Ministerului Finanţelor introducerea deductibilităţii totale pentru sumele achitate la fondurile de pensii facultative (Pilonul III), măsură al cărei impact reprezintă 0,007% din bugetul asigurărilor sociale de stat în 2011.
"În acest sens, Comisia a transmis o adresă către Ministerul Finanţelor. Noi recomandăm şi solicităm aplicarea acestei măsuri pentru că va ajuta dezvoltarea Pilonului III. Impactul este nesemnificativ şi reprezintă 0,007% din bugetul asigurărilor sociale de stat în 2011, conform estimărilor CSSPP. Aplicarea măsurii vizează circa 250.000 de persoane", a afirmat preşedintele CSSPP, Mircea Oancea.
Potrivit legislaţiei, contribuţiile la fondurile de pensii private facultative sunt deductibile atât pentru angajator, cât şi pentru angajat, în limita a 400 de euro/an, la calcularea impozitului pe venit (16% la angajat), impozitul pe profit (16% la companie), contribuţiilor către asigurările sociale de stat (10,5% la angajat şi 20,8% la angajator) şi contribuţiei de accidente de muncă şi boli profesionale (0,15%-0,85% la angajator).
În situaţia contribuţiei mixte, deductibilitate cumulată ajunge la 800 de euro/an.
Oancea a mai spus că o altă soluţie pentru susţinerea dezvoltării sistemului de pensii facultative o constituie şi aplicarea unei deductibilităţi în limita a 1.000 de euro/an, propunere prezentată şi cu alte ocazii.
Pe segmentul pensiilor facultative (Pilonul III), activele nete ale celor 13 fonduri de profil totalizau 339,6 milioane de lei, avansul faţă de decembrie 2010 fiind de 3,5%, în timp ce numărul particpanţilor a crescut cu 1,2%, la 224.191 persoane.
Cele mai mari fonduri de profil sunt ING Optim - 109,84milioane de lei, BCR Prudent - 60,6 milioane de lei şi AZT Moderato - 52,1 milioane de lei.
Primul fond este administrat de ING Asigurări de Viaţă, al doilea de BCR Pensii, iar ultimul de Allianz-Ţiriac Pensii.
Primele contribuţii la Pilonul III au fost virate în mai 2007.
În privinţa fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II), şeful CSSPP a spus că statul ar trebui să ia în calcul posibilitatea virării în totalitate a contribuţiei achitate de angajat (10,5% din salariul brut) către asigurările sociale.
"În prezent, în conturile de pe Pilonul II se virează doar 3%. Nu este uşor pentru stat să ia o astfel de decizie. Înţelegem că sunt costuri, apare un deficit în bugetul asigurărilor sociale, care poate fi acoperit printr-un împrumut acordat de instituţii financiare internaţionale pe o perioadă de 15-20 de ani", a spus Oancea.
El a adăugat că, după adoptarea unei decizii în această direcţie, oricine va veni la guvernare va trebui să o respecte.
În număr de nouă, fondurile de pe Pilonul II au cumulat active nete de 4,5 miliarde de lei, în urcare cu 3,9% faţă de ultima lună a anului 2010.
Numărul contributorilor pe Pilonul II a crescut cu 0,4% în ianuarie, la 5,21 milioane.
Cifra se referă la persoanele care au primit în contul de pensie privată cel puţin o contribuţie de la lansarea sistemului, în luna mai 2008.
Oancea s-a referit şi la proiectul de lege privind pensiile ocupaţionale, prezentat de Ministerul Muncii.
"Nu cred că trebuie promovat un nou act normativ. Actuala legislaţie din domeniul pensiilor private acoperă şi acest segment de piaţă. Trebuie doar modificată Legea 204/2006 privind pensiile facultative. Nu este necesară o lege specială. În acest sens, CSSPP a trimis o adresă către Ministerul Muncii", a spus şeful Comisiei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
-
Rareş Bogdan, despre scrisoarea Kievului: Ciolacu minte, şi-l doreşte cu disperare pe Simion în turul 2
-
Liga Naţiunilor: România - Kosovo 0-0. Meciul este întrerupt. Jucătorii naţionalei Kosovo au părăsit terenul în minutele de prelungire
-
Iohannis s-a văzut cu Scholz la Berlin: discuţii despre stimularea investiţiilor
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 23:17
-
ieri, 22:59