- Home
- Economic
- NEW YORK, (22.08.2011, 18:30)
- Anca Dumitrescu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cu cât a împrumutat Fed băncile de pe Wall Street în 2008 pentru a preveni intrarea economiei Statelor Unite în recesiune
Rezerva Federală americană (Fed) a împrumutat în 2008 băncilor şi altor companii de pe Wall Street 1.200 de miliarde de dolari pentru a preveni intrarea economiei Statelor Unite în recesiune, relatează Bloomberg.
Urmărește
146 afișări
Dolari (Imagine: Shutterstock)
Suma este similară cu cea datorată în prezent de proprietarii de locuinţe prin credite neperformante sau prescrise.
În 2006, Citigroup şi Bank of America erau campioni ai finanţelor şi conduceau un top al celor mai mari zece bănci şi companii de brokeraj din SUA, care au marcat atunci cel mai bun an din istorie, cu profituri de 104 miliarde de dolari, alimentate de preţurile record ale caselor.
În 2008, prăbuşirea pieţei imobiliare a obligat cele zece bănci să ia de la Fed împrumuturi de urgenţă de şase ori mai mari, în valoare de 669 miliarde dolari.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Aceste împrumuturi au eclipsat ajutoarele publice de 160 miliarde de dolari obţinute de cele zece companii financiare de la Trezoreria SUA, iar valoarea integrală a sumelor primite rămâne secretă..
Morgan Stanley a obţinut până la 107,3 miliarde de dolari, Citigroup 99,5 miliarde de dolari, iar Bank of America 91,4 miliarde de dolari, potrivit datelor obţinute de Bloomberg după mai multe luni de litigii.
"Sunt nişte sume enorme. Este vorba despre aristocraţia finanţelor americane care s-ar fi dus de râpă fără fondurile federale", a declarat Robert Litan, fost oficial al Departamentului de Justiţie care în anii '90 a făcut parte dintr-o comisie care a investigat cauzele unei crize a depozitelor şi împrumuturilor.
Fed a susţinut nu doar companiile americane. Aproape jumătate dintre primele 30 de mari companii sprijinite de Rezerva Federală provin din Europa.
Printre acestea s-au aflat Royal Bank of Scotland, cu sediul central în Edinburgh, care a primit 84,5 miliarde de dolari, cea mai mare sumă obţinută de companie din afara SUA, şi banca elveţiană UBS, cu 77,2 miliarde dolari,
Hypo Real Estate Holding din Germania a primit 28,7 miliarde de dolari, în medie 21 de milioane de dolari pentru fiecare dintre cei 1.366 de angajaţi ai băncii.
Printre cele mai mari bănci care au primit împrumuturi se mai află Dexia, cea mai mare bancă belgiană în funcţie de active, şi banca franceză Societe Generale.
Vârful de 1.200 de miliarde de dolari, atins pe 5 decembrie 2008, care reuneşte fondurile derulate prin şapte programe analizate de Bloomberg, este de trei ori mai mare decât deficitul bugetar al SUA din anul respectiv şi depăşeşte profiturile cumulate ale băncilor federale din SUA din deceniul încheiat în 2010.
Suma este de peste 25 de ori mai mare decât un record al împrumuturilor Fed anterior crizei, de 46 miliarde de dolari, înregistrat pe 12 septembrie 2001, după atacurile teroriste de la World Trade Center şi Pentagon.
Denominată în bancnote de un dolar, suma de 1.200 de miliarde de dolari ar umple 539 de bazine de înot de dimensiuni olimpice.
Fed a anunţat că nu a înregistrat pierderi din împrumuturi sau de pe urma programelor de urgenţă. Potrivit unui raport din februarie, banca centrală a obţinut un câştig net de 13 miliarde de dolari din dobânzi şi comisioane, din programele derulate în intervalul august 2007-decembrie 2009.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe