- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (26.06.2012, 11:28)
- Cristina Cuncea ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cu cât au scăzut preţurile locuinţelor din marile oraşe în primele şase luni ale acestui an
Preţurile solicitate de proprietari pentru apartamentele scoase la vânzare în cele mai mari şase oraşe din ţară s-au redus în primele şase luni cu până la 4,5%, tendinţa de scădere fiind mai accentuată pe segmentul nou, unde ajustarea a ajuns până la 6,7%.
Urmărește
1581 afișări
Cu cât au scăzut preţurile locuinţelor din marile oraşe în primele şase luni ale acestui an (Imagine: Mihaela Cojocariu/Mediafax Foto)
Potrivit portalului imobiliare.ro, cea mai mare scădere a preţului mediu, de 4,5%, s-a înregistrat în Ploieşti, în timp ce apartamentele din Timişoara au pierdut cel mai puţin la preţ, respectiv doar 0,5%.
În general, tendinţa de scădere în prima jumătate a anului a fost mai accentuată pe segmentul nou, cu un maximum de -6,7% la Cluj.
În Bucureşti, preţul mediu a ajuns în iunie la 1.134 euro/mp util pentru apartamentele noi şi vechi scoase la vânzare, înregistrând o scădere de aproape patru procente în primele şase luni ale anului. Apartamentele vechi au avut o scădere de trei procente în acest interval. Mult mai dinamic s-a dovedit a fi segmentul unităţilor noi, care s-au ieftinit, în medie, cu 6% în perioada analizată.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Coreea de Nord ar putea trimite şi mai multe trupe şi drone în Rusiei
-
Donald Trump a făcut o numire importantă în consiliul DOGE condus de Elon Musk
-
Avertismentul ministrului german al Apărării: Berlinul trebuie să fie pregătit pentru „războiul hibrid” al Rusiei
Preţul mediu cerut pentru apartamentele noi din Bucureşti a ajuns în luna iunie la 1.295 euro/mp util, în scădere cu 6% faţă de luna decembrie, respectiv cu 8% faţă de iunie 2011. Tendinţa de scădere a fost resimţită pe toate categoriile de apartamente noi, ritmul fiind însă diferit. Cea mai dinamică evoluţie au avut-o garsonierele şi apartamentele cu două camere, care s-au ieftinit cu 8,6%, respectiv 7% în primele şase luni ale anului. Unităţile cu trei camere s-au ieftinit cu 3%.
La apartamentele vechi scoase la vânzare în Capitală preţul mediu a ajuns la 1.064/euro mp de suprafaţă utilă. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, se remarcă o reducere, la această categorie, de 3,2%, iar faţă de începutul anului diferenţa este de -2,7%. Spre deosebire de segmentul nou, nicio categorie de apartamente vechi din Capitală nu a înregistrat o scădere de preţ mai mare de 4% în ultimele şase luni. Totuşi, cel mai mult s-au devalorizat garsonierele, -3,8%, dar şi unităţile cu trei camere, care acum sunt mai ieftine cu 2,8% decât la începutul anului.
Braşovul a fost unul din cele mai stabile oraşe în prima parte a anului, din punct de vedere a evoluţiei preţurilor locuinţelor. Astfel, preţul mediu este de 848 euro/mp de suprafaţă utilă, cu 1,3% mai puţin decât la începutul anului, respectiv cu aproape 2% mai puţin decât în urmă cu 12 luni. Preţul apartamentelor noi din ansamblurile rezidenţiale braşovene a atins valoarea de 931 euro/mp, în creştere cu aproape 4% faţă de începutul anului. În ceea ce priveşte apartamentele vechi, preţul mediu solicitat de proprietari a înregistrat o scădere de 2% în primele şase luni, ajungând la 838 de euro/mp util.
Apartamentele mari, cu patru camere, s-au devalorizat cel mai mult, preţul mediu, în acest caz, scăzând cu aproape 5%. Preţul cerut pentru garsoniere şi apartamentele cu două camere a scăzut cu 1,8%, respectiv 1,3% în primele şase luni ale anului. Apartamentele cu trei camere reprezintă o excepţie, preţul mediu solicitat în acest caz crescând cu 0,4% în prima parte a acestui an.
Locuinţele din Cluj-Napoca au înregistrat o scădere de 4,2%, astfel că preţul mediu a ajuns la 908 euro/mp util. Valoarea actuală este cu doar 8,2% mai mică decât cea înregistrată în urmă cu 12 luni, aici întâlnindu-se cea mai mare diferenţă anuală dintre toate oraşele analizate. Scăderea de preţ a fost resimţită mai ales pe segmentul apartamentelor noi, unde a fost înregistrată o contracţie de aproape 7% în prima parte a acestui an - de la 905 euro/mp util, la 844 euro/mp util, respectiv de 15% în ultimele 12 luni.
Citeşte şi:
Blocaj pe piaţa imobiliară: Diferenţe mari între bugetele cumpărătorilor şi preţurile solicitate de proprietari
Pentru apartamentele vechi din Cluj-Napoca preţul a scăzut cu 2%, până la 960 euro/mp util. Cea mai mare variaţie de preţ este întâlnită în cazul garsonierelor vechi, unde a fost constatată o scădere de 3,8%. Apartamentele cu două camere s-au ieftinit cu 1,9% în intervalul ianuarie - iunie, iar preţul unităţilor cu trei camere a scăzut cu 1,3% în acelaşi interval.
În Constanţa, media preţurilor este de 899 euro/mp util în iunie, în scădere cu aproape 3% faţă de începutul anului, în condiţiile în care la apartamentele noi s-a înregistrat o creştere de 1,7%, până la 962 euro/mp util, iar la cele vechi o scădere de 4%, la 884 euro/mp util. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, preţurile solicitate pentru apartamentele din Constanţa sunt, în medie, cu 4,5% mai mici.
Alături de Braşov, Timişoara se numără printre oraşele în care evoluţia preţurilor apartamentelor a fost moderată în primele şase luni ale acestui an. Scăderea în acest oraş a fost de 1,7% până la 796 euro/mp util. Tendinţa de scădere a preţurilor a fost mai accentuată pe segmentul nou (-5%), în timp ce locuinţele vechi s-au ieftinit cu doar 0,5%. Astfel, locuinţele noi au în medie un preţ de 842 euro/mp util, cele vechi de 791 euro/mp.
Locuinţele din Ploieşti sunt scoase la vânzare la un preţ mediu de 832 euro/mp util, cu 4,5% mai reduse decât în decembrie şi cu 7,2% comparativ cu aceeaşi lună din 2011.
Valorile din statistică reprezintă preţurile exprimate în euro pe metru pătrat de suprafaţă utilă al apartamentelor de vânzare situate în blocuri de apartamente, cu destinaţie rezidenţială, pe baza anunţurilor publicate pe portalul imobilire.ro de către agenţiile imobiliare şi proprietari.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe