- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (06.02.2013, 11:07)
- Cristina Cuncea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cu cât sunt mai mari chiriile din Bucureşti decât rata unui credit pentru o locuinţă
Chiriile pe care le plătesc bucureştenii pentru un apartament sunt în multe cazuri mai mari decât rata la un credit ipotecar pentru acelaşi tip de locuinţă, potrivit calculelor portalului anunturiparticulari.ro.
Urmărește
3529 afișări
Cu cât sunt mai mari chiriile din Bucureşti decât rata unui credit pentru o locuinţă (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)
"Stagnarea care a caracterizat piaţa închirierilor în 2012 îi pune pe chiriaşi în faţa unei noi realităţi imobiliare. Conform calculelor anunturiparticulari.ro, chiria lunară pentru o garsonieră din Drumul Taberei ajunge să fie cu 40% mai mare decât rata la un credit ipotecar pentru acelaşi tip de locuinţă", se arată într-un comunicat al portalului.
În Bucureşti, cei interesaţi de achiziţionarea unei garsoniere pot achita, în medie, o rată cu 26% mai mică decât chiria, în funcţie de zonă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
BREAKING NEWS: A demisionat Nicolae Ciucă din funcția de președinte PNL
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între Elena Lasconi şi Marcel Ciolacu / Călin Georgescu pe primul loc cu 22,94%
-
Georgescu, mesaj către Lasconi: nu aveţi de ce să vă bucuraţi, sunteţi parte a sistemului
-
Nicolae Ciucă a demisionat din funcţia de preşedinte al Partidului Naţional Liberal
Diferenţele dintre rata bancară şi chiria lunară pornesc de la 16% în favoarea ratei, în cartiere precum Colentina. Astfel, dacă accesarea unui credit ipotecar pe o perioadă de 30 de ani pentru achiziţionarea unei garsoniere presupune o rată lunară în jurul a 150-180 euro, chiria solicitată de proprietari pentru acelaşi tip de unitate porneşte de la aproximativ 205 euro în zone precum Militari sau Colentina, 212 euro la Bucur Obor şi trece de 230 euro în Dristor sau Piaţa Iancului.
Deşi programul guvernamental "Prima Casă" pare cel mai avantajos prin prisma avansului minim pe care trebuie să îl plătească un cumpărător, băncile au oferte cu dobânzi comparabile celor de la "Prima Casă".
În ceea ce priveşte începutul de an pe segmentul închirierilor din Capitală, piaţa pare să rămână paralizată pe aceleaşi coordonate ca la finalul anului trecut. Raportul lunar de monitorizare imobiliară anunturiparticulari.ro indică variaţii de maxim +/- 2% la apartamentele de două şi trei camere, comparativ cu finalul lui 2012.
Modificări accentuate de preţ nu se observă nici pe interval de un an în ceea ce priveşte chiriile medii solicitate de proprietarii de apartamente vechi din Capitală. Spre deosebire de ianuarie 2012, chiriaşii plătesc în medie o chirie cu aproximativ 6% mai mică pentru un apartament de trei camere, dar şi cu 3% mai mare pentru o unitate de patru camere.
Chiriile garsonierelor au stagnat în ultimele două luni la o medie în jur de 225 euro la nivelul întregii Capitale. Chiria solicitată de proprietari a scăzut insesizabil, cu doar un euro, pe un interval de 30 de zile, şi cu 1% comparativ cu luna ianuarie a anului 2012, de la 228 euro.
Într-o situaţie similară se înscriu şi apartamentele de două camere pentru care proprietarii bucureşteni cer la început de 2013 o chirie de 321 euro, în scădere cu 1% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Comparativ însă cu luna decembrie 2012, proprietarii au crescut uşor pretenţiile, de la 314 euro, echivalentul unei variaţii de +2%.
În cazul chiriaşilor unui apartament de trei camere, aceştia plătesc în prezent cu 6% mai puţin faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Astfel, dacă în ianuarie 2012, chiria pentru o astfel de unitate era, în medie, de 469 euro/ lună, aceasta ajunge în prezent la 439 euro. Se constată o uşoară depreciere şi pe acest segment pe un interval de 30 de zile, de la 448 euro/ lună, cât indicau statisticile la finalul anului trecut, echivalentul unei scăderi de -2%.
Apartamentele de patru camere sunt singurele unităţi care par să fi câştigat teren atât de la o lună la alta, cât şi raportat la un interval de 12 luni. Proprietarii solicită o chirie medie de 674 euro/ lună la început de 2013, cu 3% mai mult faţă de ianuarie 2012, dar şi cu 19% peste nivelul de 567 euro din decembrie anul trecut. Variaţiile mai accentuate sunt însă fireşti pe acest segment în condiţiile unui număr de oferte inferior celui de pe celelalte segmente.
În ceea ce priveşte oferta, anul 2013 pare să fi început cu o uşoară creştere a numărului de apartamente disponibile la închiriere pentru prima oară pe piaţă. În ianuarie, proprietarii din Bucureşti au scos la închiriere un total de 2.132 unităţi, de la garsoniere la apartamente de patru camere. Oferta este mai bogată atât comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut (+11%), dar şi decât în urmă cu 30 de zile (+66%).
"În condiţiile în care chiria lunară depăşeşte rata pentru un apartament similar, închirierile rămân preferatele celor care îşi doresc să îşi schimbe locuinţa mai frecvent. Cel mai probabil, într-un asemenea context, piaţa închirierilor nu va suporta modificări accentuate ale chiriilor medii solicitate de proprietari. Excepţie ar putea face doar apartamentele de patru camere unde, pe fondul unui număr redus de oferte, ne putem aştepta la variaţii atât pozitive, cât şi negative considerabile chiar şi pe un interval de 30 de zile", apreciază sursa citată.
Citește pe alephnews.ro: BREAKING NEWS: Ciolacu demisionează de la conducerea PSD după rezultatele alegerilor prezidențiale din primul tur. „Cine e vinovat?” – „Eu!”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Cum se negociază pentru apartamentele vechi din Capitală. Care sunt zonele unde proprietarii lasă cel mai mult la preţ
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este femeia care a construit de la zero compania al cărei scop este să rezolve în ţara noastră cea mai mare problemă a omenirii
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile! Decizie șoc
PROSPORT.RO
Ce înseamnă Clubul de la Roma, din care a făcut parte Călin Georgescu. Cu ce se ocupă această organizație, de fapt
CANCAN.RO
„LEGIONAR” – cel mai căutat cuvânt pe dexonline după primul tur al alegerilor prezidențiale. De ce au votat românii un candidat pro-rus
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 19:33
-
astăzi, 19:27