Cu o interdicţie la orizont în Europa. Navele ruseşti "întorc pânzele" spre Asia, dar Moscova pare să aibă o mare problemă: clienţii asiatici nu par aşa generoşi ca cei europeni

Devierea exporturilor de ţiţei din Rusia către Asia se intensifică, cu volume record de petroliere care se îndreaptă acum spre porturile din regiune. Nevoia de a face această schimbare devine tot mai acută pentru Moscolva, deoarece se profilează o interdicţie asupra importurilor maritime în Europa, care era anterior principala piaţă de export a Rusiei.

Urmărește
4515 afișări
Imaginea articolului Cu o interdicţie la orizont în Europa. Navele ruseşti "întorc pânzele" spre Asia, dar Moscova pare să aibă o mare problemă: clienţii asiatici nu par aşa generoşi ca cei europeni

Cu o interdiţie la orizont în Europa. Navele ruseşti "întorc pânzele" spre Asia, dar Moscova pare să aibă o mare problemă: clienţii asiatici nu par aşa generoşi ca cei europeni

Două treimi din ţiţeiul încărcat pe petrolierele din porturile ruseşti se îndreaptă acum spre Asia. În comparaţie cu mai puţin de două cincimi în săptămânile de dinainte ca Vladimir Putin să ordone trupelor sale să intre în Ucraina. China şi India sunt acum locurile unde petrolul rusesc ajunge, alături de Sri Lanka şi Emiratele Arabe Unite cu volume mai mici, potrivit cifrelor analizare de Bloomberg.

Sancţiunile impuse de UE, care vor opri aproape toate livrările de ţiţei pe cale maritimă din Rusia către membrii blocului, vor intra în vigoare peste doar trei săptămâni. De asemenea, măsurile vor interzice petrolierelor europene să transporte ţiţei rusesc şi vor interzice furnizarea de servicii de asigurare, brokeraj, finanţare şi alte servicii. Vor exista excepţii pentru navele care transportă încărcături achiziţionate la un preţ mai mic decât un plafon care urmează să fie convenit.

Regatul Unit a urmat exemplul UE, interzicând companiilor sale să furnizeze astfel de servicii navelor. Această măsură, ca şi sancţiunile UE, va intra în vigoare la 5 decembrie.

Totalul încărcăturilor expediate din Rusia a scăzut la 2,9 milioane de barili pe zi, minimul ultimelor trei săptămâni. Acest lucru a contribuit la scăderea veniturilor Kremlinului din comerţul cu petrol la cel mai mic nivel de la începutul lunii ianuarie.

Livrările către clienţii asiatici ai Rusiei, plus cele de pe navele care nu indică o destinaţie finală, care ajung de obicei fie în India, fie în China, au crescut vertiginos de la 11 noiembrie. Volumul de ţiţei care se îndreaptă spre Asia a atins 2,01 milioane de barili pe zi pe o medie de patru săptămâni, la care se adaugă 76.000 de barili pe zi pe petroliere al căror punct de descărcare nu este clar. Cifra combinată a stabilit un nou maxim pentru acest an.

Totuşi, chiar dacă Moscova pare că pe termen scurt a găsit unde să vândă petrolul, veştile pentru Kremlin nu sunt prea bune. Veniturile din taxele de export de ţiţei au scăzut cu 31 de milioane de dolari, la 118 milioane de dolari, de la 11 noiembrie, iar venitul mediu pe patru săptămâni a scăzut şi el, cu 4 milioane de dolari, la 130 de milioane de dolari.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici