- Home
- Economic
- (21.04.2020, 21:32)
- Raisa Humeniuc
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video Culturile de sparanghel îi imbogăţesc pe fermierii nemţi. De ce nu cultivă şi românii planta supranumită „hrana regilor”
- Chiar dacă solul nostru este fertil pentru culturile de sparanghel, românii preferă să îi ajute pe nemţi să îl culeagă, decât să îl cultive ei
- Noi nu avem cultura acestei plante, spun specialiştii. Nu ştim să o gătim şi nici să o consumăm
- Pentru un hectar de sparanghel fermierii trebuie să investească peste 25.000 de euro Pe trermen lung însă, fermierii pot să recolteze 10 tone la hectar şi să câştige chiar şi 100.000 de euro
Urmărește
10319 afișări
Avem climă prielnică, avem sol fertil, păcat că nu mâncăm sparanghel precum nemţii. În România cultura sparanghelului nu este aşa de răspăndită. Îi putem număra pe degete pe fermierii care au îndrăznit să cultive şi care, spre surpinderea lor se bucură de roade.
La Universitatea de Ştiinţe agricole şi Medicină Veterinară din Cluj, în câteva săptămâni sparanghelul va putea fi cules.
Totul a început ca un experiment, dar pentru că sparanghelul creşte frumos, profesorii au de gând să dezvolte plantaţia şi să o mute în câmp. Sparanghelul cules va fi vândut apoi la magazinul universităţii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Iranul se pregătește de atac. Ar putea avea loc chiar în această noapte, înainte de alegerile din SUA: „Nu vom lăsa alegerile americane să ne influențeze”
-
WSJ: Rusia este suspectată de trimiterea de dispozitive incendiare în avioanele care aveau destinaţia SUA şi Canada
-
Greva de la Boeing, încheiată cu o victorie uriaşă pentru angajaţi
-
Coreea de Nord a lansat mai multe rachete cu rază scurtă de acţiune
„Cei care doresc să îşi înfiinţeze aceste culturi pot să îşi facă pepiniera lor proprie. Aproximativ după trei ani de zile se poate recolta, vorbim de cantităţi industriale. Aşteptăm să se dezvolte şi vom mări trepat cultura de sparanghel şi vom încerca sa punem direct în câmp pentru că această mică cultură este înfiinţată într-o seră rece”, spune Ioana Moldovan, asistent cercetare USAMV Cluj.
Sparanghelul este foarte puţin cultivat la noi în ţară pentru că oamenii nu sunt familiarizaţi cu această specie, spun specialiştii. În plus, costurile de producţie sunt mari.
„Nu este o cultură tradiţională românească pe care să o cunoaştem foarte bine să o apreciem în mod deosebit. E o culutră care merge la peste 20.000 de euro pe hectar, este o investiţe consistentă, dar e vorba şi de investiţia în tehnica aferentă pe care nu o ai la îndemână . E vorba de o tehnologie care presupune o investiţie de sute de mii de euro la nivelul unei gospodării de unul sau două hecatre, nu se justifică o astfel de investiţie pentru o ţară care nu are tradiţie”, declară Avram Fiţiu, profesor USAMV Cluj.
In supermarketurile din România o legătură de sparanghel de 450 de grame costa 14 lei, iar în străinătate preţul este dublu.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: WSJ: Rusia plănuia să incendieze avioanele cu destinația SUA și Canada, prin dispozitive inflamabile pe bază de magneziu
Citește pe www.zf.ro: A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Citește pe www.zf.ro: Firma din România care face bani din ce aruncă românii la coş a deschis cea mai modernă fabrică din UE
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce a pățit Marian Godina în timpul unei percheziții. Ce obiect a găsit pe noptiera suspectului peste care a intrat în casă
CANCAN.RO
La ce oră să NU folosești niciodată mașina de spălat. Plătești mai mult pentru curent dacă e utilizată atunci
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe