Cum a ajuns KazMunaiGaz să tragă la răspundere România. Povestea unei datorii plimbate de la Năstase la Ponta, via „Doi şi-un sfert”

Compania kazahă care a preluat de la Dinu Patriciu Rompetrol a ajuns să notifice statul român că îi afectează investiţiile – măsură prealabilă unui arbitraj internaţional – după ce procurorii DIICOT au pus un sechestru în valoare de peste 700 de milioane de dolari pe bunurile şi conturile companiei, în dosarul penal Rompetrol 2, vizând privatizarea rafinăriei Petromidia şi companiei petroliere create în jurul ei.

Urmărește
2108 afișări
Imaginea articolului Cum a ajuns KazMunaiGaz să tragă la răspundere România. Povestea unei datorii plimbate de la Năstase la Ponta, via „Doi şi-un sfert”

Cum a ajuns KazMunaiGaz să tragă la răspundere România. Povestea unei datorii plimbate de la Năstase la Ponta, via „Doi şi-un sfert” (Imagine: Florin Gheorghe/ Arhiva Mediafax)

Kazahii susţin că prin acest sechestru pus de români, privatizarea KazMunaiGaz către o companie din China riscă să eşueze, scrie Gândul
 
Rompetrol a fost preluată în 1998 de omul de afaceri Dinu Patriciu, care a vândut-o în 2007 mai departe către KazMunaiGaz. Între timp, datoria istorică de peste 700 de milioane de dolari, pe care Patriciu se angajase să o plătească înapoi statului român, a rămas în mare nerecuperată. Mai mult, guvernul condus de Victor Ponta a renunţat la o mare parte din ea, după ce guvernul Boc a negociat în secret cu KazMunaiGaz, reducerea ei la doar 270 de milioane de dolari.
 
KazMunaiGaz a trimis Guvernului României o notificare privind disputa unei investiţii („notice of investment dispute”). Acesta este primul pas într-un proces internaţional de arbitraj, după ce procurorii DIICOT au pus sechestru asupra activelor rafinăriei Petromidia, în dosarul Rompetrol 2, afectând astfel planul de privatizare al companiei către o firmă din China, notează Financial Times.

În luna aprilie, KazMunaiGaz a semnat un acord cu compania chineză CEFC pentru vânzarea a 51% din acţiunile KMG International, unde este acţionar majoritar, contra sumei de 680 de milioane de dolari.

Citeşte continuarea articolului în Gândul

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici