Cum a ajuns KazMunaiGaz să tragă la răspundere România. Povestea unei datorii plimbate de la Năstase la Ponta, via „Doi şi-un sfert”
Kazahii susţin că prin acest sechestru pus de români, privatizarea KazMunaiGaz către o companie din China riscă să eşueze, scrie Gândul
Rompetrol a fost preluată în 1998 de omul de afaceri Dinu Patriciu, care a vândut-o în 2007 mai departe către KazMunaiGaz. Între timp, datoria istorică de peste 700 de milioane de dolari, pe care Patriciu se angajase să o plătească înapoi statului român, a rămas în mare nerecuperată. Mai mult, guvernul condus de Victor Ponta a renunţat la o mare parte din ea, după ce guvernul Boc a negociat în secret cu KazMunaiGaz, reducerea ei la doar 270 de milioane de dolari.
KazMunaiGaz a trimis Guvernului României o notificare privind disputa unei investiţii („notice of investment dispute”). Acesta este primul pas într-un proces internaţional de arbitraj, după ce procurorii DIICOT au pus sechestru asupra activelor rafinăriei Petromidia, în dosarul Rompetrol 2, afectând astfel planul de privatizare al companiei către o firmă din China, notează Financial Times.
Citeşte şi: Ponta explică neîncasarea banilor de la KazMunaiGaz prin faptul că nu este finalizată „procedura”
Citeşte şi: Petrescu, întrebată când vor fi primiţi banii de la KazMunaiGaz: Stăm extrem de bine la venituri
În luna aprilie, KazMunaiGaz a semnat un acord cu compania chineză CEFC pentru vânzarea a 51% din acţiunile KMG International, unde este acţionar majoritar, contra sumei de 680 de milioane de dolari.
Citeşte continuarea articolului în Gândul