În anul pandemiei, veniturile populaţiei au depăşit cheltuielile. Veniturile totale medii lunare au ajuns, anul trecut, până la 5.216 lei pe gospodărie, în creştere cu 8,9%, faţă de 2019.
La nivel individual, veniturile au crescut cu 9,6% faţă de anul precedent. Cheltuielile au fost în medie de 4.732 lunar pe gospodărie şi puţin peste 1.700 lei de persoană, arată datele INS.
Trainerul financiar Adrian Asoltanie spune că românii se bazează într-un număr foarte mare pe salariu, deşi ar trebui să aibă şi alte venituri.
„Sunt vremuri în care economia este mult mai dinamică decât acum nişte ani. Deşi teoretic au mai crescut puţin salariile şi au scăzut cheltuielile a scăzut şi partea de investiţii. În anul 2019 era 0,6%, ceea ce oricum este infim, dar în 2020 am ajuns la 0,5%”, explică el. „Din păcate în România peste 94% dintre angajaţi se bazează doar pe salariu.”
Gabriel Sima spune că anul trecut a fost nevoit să schimbe trei locuri de muncă pentru a se pune pe picioare financiar la finalul anului 2020.
„În primele şase luni ale anului, să zic, veniturile mele au fost destul de mici, într-adevăr, dar nici cheltuielile nu au fost foarte mari. M-am stabilizat spre a doua jumătate a anului şi am început să am nişte venituri destul de consistente. Am cheltuit în jur de 5.000 de lei pe lună. La care chiar nu mă aşteptam, chiar nu mă aşteptam dată fiind situaţia în care m-am aflat de la începutul anului”, povesteşte Gabriel.