Cum au devenit campioni în business 12 antreprenori români

Publicat: 25 11. 2011, 00:50
Actualizat: 07 11. 2012, 11:02
1-scris-publimedia-shutterstock

Perseverenţă, încăpăţânare, un ţel bine stabilit şi multă muncă, acestea sunt doar câteva dintre ingre­dien­tele care i-au ajutat pe 12 antre­pre­nori români să-şi construiască afaceri puternice, rezistente la criză şi care au per­spective bune de dezvoltare şi în anii următori.

ZF, alături de Enter­prise In­ves­tors şi BCR, cu spri­jinul Asociaţiei Triple Helix, au acor­dat miercuri seară, la Bu­cureşti, pre­miile „Cam­pioni în business”, pentru unii dintre cei mai dina­mici antreprenori din Ro­mânia.

Ajuns deja în cel de-al patrulea an con­se­cutiv, proiectul ZF îşi propune să premieze cele mai dinamice companii cu capital autohton din cele mai importante regiuni ale ţării şi Bucureşti. Ca şi în anii anteriori, ZF a scanat, pe baza datelor de la Registrul Co­merţului, com­pa­niile cu capital românesc şi le-a selectat pe cele care au avut cea mai mare creştere în ul­timii trei ani.

„Este vorba de foarte multă muncă, de încredere în mine şi în echipa mea. România are atuul de a produce la preţuri mici lucruri de ca­litate”, spune Doina Cepalis, acţionar unic al Te-Rox Prod, o firmă din Paşcani ale cărei pro­duse, huse şi centuri pentru scaunele autor pentru copii, se distribuie în 52 de ţări, din Euro­pa de Vest până în Rusia sau America.

Umplerea unui gol

Omul de afaceri Mihai Miron, care con­tro­lea­ză compania din industria medica­men­telor Ropharma şi care a câştigat premiul pen­tru an­tre­prenorul anu­lui, spune că cel mai important lucru pentru a reuşi pe cont propriu este să ai o misiune clară. „Noi am avut o şansă extraor­di­nară la înce­pu­tul anilor ’90 de a umple un gol care se afla în piaţa me­dicamentelor. Este nevoie de hotărâre pen­tru a reuşi, de a avea un ţel bine stabilit. Să faci cu plăcere ceea ce este de făcut”, a precizat Miron.

Alţi antreprenori pre­miaţi de ZF au spus că nu a fost uşor de la înce­put, că nu au crescut aşa acum şi-au imaginat, dar că se văd trecând cu bine de criză şi nu se gândesc să-şi vândă com­pa­niile dintr-un singur motiv: nu se văd făcând altceva. „Este mai greu acum pentru că nu ne mai bu­curăm de creş­te­ri­le cu care eram obişnuiţi înain­te de criză, dar această perioadă a avut şi avan­tajele ei. Oa­menii îşi pre­ţu­iesc mai mult lo­cul de muncă”, spune Ruc­san­dra Hu­re­zeanu, pro­­prie­tara com­paniei de produse cos­metice Ivatherm, care a câş­ti­gat Premiul spe­cial pen­tru va­lori­fi­ca­rea re­sur­selor na­tu­ra­le ro­mâ­neşti. Cos­me­ti­cele Iva­therm au la bază apa termală de la Her­culane.

Citeşte mai multe despre campionii în business pe www.zf.ro