Cum este văzută economia din afara ţării şi cum este resimţită de români

Agenţia de rating Fitch plasează România pe radarul investiţiilor sigure, Jeffrey Franks, şeful misiunii de evaluare a FMI, afirmă că activitatea economică se revigorează, iar PIB-ul ar putea să crească cu 1,5% în acest an, iar analiştii băncilor încep să revizuiască în urcare estimările de creştere economică din 2011.

Urmărește
311 afișări
Imaginea articolului Cum este văzută economia din afara ţării şi cum este resimţită de români

Jeffrey Franks (Imagine: Daniel Mihailescu/Mediafax Foto)

Aşa arată partea plină a paharului, un optimism care l-a determinat şi pe preşedintele Traian Băsescu să spună, citând datele analiştilor, că România stă mult mai bine decât alte ţări din Europa. De cealaltă parte, în companiile româneşti care se luptă pentru fiecare leu cheltuit de români situaţia nu se mai vede la fel de roz, iar semnele de revenire întârzie să apară. Vânzările de maşini nu-şi revin, imobiliarele continuă să fie îngheţate, în timp ce creditarea se rezumă mai mult la refinanţări şi la capital de lucru pentru companii. Când îşi revine consumul şi când va reveni apetitul de investiţii al antreprenorilor români? Cel mai devreme - în şase luni, dar cel mai sigur - din primăvară.

Percepţia pieţelor externe privind România s-a îmbu­nătăţit continuu pe parcursul acestui an, având în vedere semnalele de redresare a eco­nomiei, performanţa expor­turilor, în­gus­tarea deficitului de cont curent şi reducerea deficitului bugetar.

La începutul lunii iulie Fitch Rating, una dintre cele mai importante agenţii de rating la nivel internaţional, ne îmbunătăţea calificativul, repoziţionând România pe radarul investiţiilor sigure.

Percepţia de risc a pieţelor finan­ciare internaţionale reflectată în cotaţiile CDS-urilor (costul asigurării contra unui default) s-a îmbunătăţit din nou în ultimele săptămâni, oscilând în jurul a 235 de puncte de bază (2,35%), astfel că România este mai bine cotată decât multe ţări membre ale zonei euro. Ni­velul mai redus al CDS-urilor influ­en­ţează favorabil costul finanţării externe: atât băncile locale pot atrage mai ieftin linii de credit de la băncile-mamă, cât şi statul poate îmrpumuta fonduri la costuri mai mici.

FMI şi Comisia Europeană apre­ciază că procesul continuu de consoli­dare fiscală a îmbunătăţit credibilitatea Ro­mâniei şi a scăzut costurile de finanţare.

Citeşte mai multe despre economia românească văzută din afară şi de români pe www.zf.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici